Ibrahim KhalifaFoto: Jamshid Jamshidi
Ordföranden Gun Eriksson (S) tar emot röstsedlarnaFoto: Jamshid Jamshidi
Olov Holst uppe på podietFoto: Jamshid Jamshidi
Evalena Lindqvist (S) och Mats Weibull (M) var rösträknare denna gång.Foto: Jamshid Jamshidi

Röstkaoset uteblev-Khalifa vann klart

Det förutspådda röstkaoset i samband med val av kommunstyrelseordförande uteblev och när rösterna räknats var det 28-23 till Ibrahim Khalifa (S) som fick en röst mer än vad majoriteten normalt får: - Det känns jätteroligt och jag känner mig utmanad så det var därför roligt att få 28 röster, säger Ibrahim Khalifa minuterna efter att han utsetts till KSO.

Det var mer uppstyrt i KSO-valet denna gång, alla ledamöter fick sitta kvar på sin plats och skriva den lapp som man fick utdelad av presidiet. Därefter gick man i tur och ordning och lämnade den rösträknarna. Efter ca 15 minuter var det hela över och fullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S) som kritiserades av oppositionen för hanteringen förra gången kungjorde att Olov Holst (M) fått 23 röster och Ibrahim Khalifa (S) fått 28. Khalifa fick således en röst från oppositionen eller Sverigedemokraterna. Direkt efter att Khalifa utsetts sa han till märsta.nu att det viktigaste för han nu blir att utveckla kommunen och samla alla.

Började i SSU
Khalifa har gått den långa vägen inom politiken i Märsta och började redan i SSU för 20 år sedan. Han har därefter arbetar sig upp i nämnder och som fullmäktigeledamot.
– Det visar att engagemang och hjärta finns, jag har inte gått någon politikerskola utan haft intresse och varit på många ställen så att jag har kunskap att ta med mig, säger han.

Avgående KSO Lars Bryntesson (S) tycker att hela omröstningen denna gång inte kan ifrågasättas som förra gången:
– Det var glasklart, vi vinner alla omröstningar i fullmäktige med 27-24, ibland 27-19 beroende på hur SD gör, nu får Ibo även en röst mer än vad jag hade när jag vann vilket är glädjande, kommenterar han.

Tipset: Fullfölj samarbetet
Bryntesson återgår till sin tjänst som departementsråd på Riksdagen och gör sin sista dag i kommunen 20:e januari. Hans tips till Khalifa är att fullfölja det blocköverskridande samarbetet och att förbättra relationen mellan majoritet och opposition.
– Där lyckades inte jag fullt ut i alla avseenden, medger Bryntesson.

Därför motkandiderade Holst
Oppositionsrådet Olov Holst (M) erkänner sig besegrad denna gång även om han via Facebook skriver att ”Två månaders inpiskning har fungerat”. Kort efter omröstningen skickade Moderaterna ut ett pressmeddelande där man gratulerar Khalifa till segern.
– Sigtuna kommun behöver och förtjänar ett starkt politiskt styre. Det har under en längre tid varit väldigt rörigt bland partierna i kommunledningen, med spruckna avtal och interna bråk och slitningar. Under dessa förhållanden har vi mer eller mindre sett det som vår demokratiska skyldighet att testa styrkan i majoritetsförhållandena. Därför valde vi att motkandidera. Vi såg det även som vår skyldighet gentemot de väljare som röstade på oss i senaste valet, förklarar Holst om varför det blev en strid om KSO-posten.

Sträcker ut en hand
Moderaterna sträcker också ut en hand till andra sidan och hoppas på ett gott samarbetsklimat även om man kommer att skruva upp tempot i oppositionen ännu mer.
– Ekonomin är i botten, i den kommunala förvaltningen slutar den ena nyckelpersonen efter den andra, äldreomsorgen är bland de sämst rankade i landet – listan kan göras lång. Vi kommer tillsammans med våra vänner i Alliansgruppen att hålla trycket uppe ända fram till valdagen, då vi kommer att vinna och ge invånarna i Sigtuna det styre de förtjänar, säger Holst.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening