Krog hade fisk från 2015
Vid en oanmäld kontroll av miljö- och hälsoskyddskontoret fann man flertalet brister hos en välbesökt restaurang i Märsta. Bland annat hittade man fisk med bäst-före datum 2015: – Vi kommer att följa upp ärendet ytterligare, säger Tobias Johansson på livsmedelsenheten i Sigtuna kommun.
Det var fredagen 24:e februari som miljö- och hälsoskyddskontoret i Sigtuna kommun utförde en kontroll på en restaurang i Märsta. Kontrollen skedde utan förvarning.
– Det var kvällstid och det var gemensamma kontroller med andra myndigheter, säger Tobias Johansson, chef på livsmedelsenheten i Sigtuna kommun.
Hittade gammal fisk
Inspektörerna upptäckte flera brister hos restaurangen. Enligt Tobias Johansson fann man trasigt redskap, bland annat slevar och skrapor. Diskarna separerade heller inte på rent och smutsigt disk. Man konstaterade även bristande rengöring av redskap, golv, väggar, kakel, skåpluckor samt en hylla i kylrummet. Inspektörerna hittade också fisk vars bäst-före datum gick ut i november 2015. Restaurangens representanter kunde heller inte uppge utgångsdatumet på flera livsmedel. Man hittade även lax och räkor som förvarades i påsar utan märkning och som restaurangen inte kunde tala om var dessa varor kom ifrån.
Restaurangen stängs inte ner
Johansson berättar att ingen person har rapporterats sjuk och att det inte finns någon indikation på restaurangen serverat livsmedel med passerat bäst- före datum. Miljö- och hälsoskyddskontoret har beslutat att restaurangen inte ska stängas ner.
– Om man ska stänga ett ställa så måste man ha tillräckliga skäl, man måste tro att det ska vara en uppenbar risk att människor kan bli sjuka, annars kan man inte stänga ner ett ställe, säger Johansson.
– Vi kommer att följa upp ärendet ytterligare, vi handläggare ärendet just nu men det finns inga beslut fattade än så länge när det gäller förelägganden eller något annat, men vi kan inte utesluta att det kan bli det.
jamshid@marsta.nu