Foto: Pressbild/If

Rekordnivå av Viltolyckor i Sigtuna

November innebär viltolyckor, och i Sigtuna noteras ett ökat antal incidenter i år. Med 297 viltolyckor det senaste året, omkring 0,8 olyckor dagligen, har Newsworthy identifierat de mest drabbade vägarna och andelen olyckor på oskyddade sträckor.

Vägarna med flest viltkollisioner under det senaste året inkluderar länsväg 273, länsväg 263 och E4. Intressant nog är det inte de största vägarna som är mest olycksdrabbade, utan snarare mindre sträckor, enligt forskaren Anders Seiler från SLU.

Av de 870 mil viltstängsel i Sigtuna har 92% av olyckorna skett på vägar utan skydd rapporterar Newsworthy. Trots önskemål om ökad viltstängsling betonar experter på Trafikverket att lösningen inte enbart ligger i stängsel. Marcus Gabrielsson på Trafikverket förklarar att faunapassager är avgörande och påpekar en bristande utveckling på området.

Faunapassager, såsom ekodukter eller vägportar, krävs för att leda djur till säkra passager och minska kollisioner. Enligt forskare Seiler måste stängsel kombineras med sådana passager för att vara effektivt.

Rådjur står för största andelen kollisioner i Sigtuna, med en klar trend av ökande incidenter med vildsvin och hjortar över tiden.

Olycksstatistiken, hämtad från Nationella viltolycksrådet och sammanställd av Newsworthy, innehåller rapporterade olyckor som kopplats till specifika vägsträckor. En påtaglig trend är att olyckorna ökar med vildsvin och hjortar.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening