Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Polisen uppmanar fler att ringa Nattknappen

Polisområdeschef Emil Andersson uppmanar fler som är ute ensamma på helgnätter att ringa Nattknappen:- Är det mörkt och inga andra människor som vistas ute är det lätt att känna sig otrygg, även om det inte är så stor sannolikhet att något faktiskt ska hända, säger Emil Andersson till tidningen Mitt I.

Nattknappen som varit igång sedan 2008 är till för att man ska kunna prata med någon om man är ensam ute på helgnätter. Polisens volontärer svarar. Varje helgkväll är det dock bara ett tiotal som ringer.
– Tanken är att det ska vara en trygghet med en ledsagare i luren som kan ge tips som upplysta vägar där det kanske vistas andra personer, säger Emma Nolin, volontärsamordnare hos polisen till tidningen Mitt I.

Emil Andersson, lokalpolisområdeschef för Sigtuna, Väsby och Sollentuna, vill öka medvetenheten för Nattknappen i sina kommuner.
– Är det mörkt och inga andra människor som vistas ute är det lätt att känna sig otrygg, även om det inte är så stor sannolikhet att något faktiskt ska hända, säger Emil Andersson.

Nattknappen är inte bara till för kvinnor utan även en del män ringer:
– Det finns stereotypa uppfattningar om vem som drabbas av våldsbrott, många tror att det bara är kvinnor som drabbas. Många äldre oroar sig medan yngre oftast inte oroar sig. Däremot ser vi att det är vanligare att yngre drabbas av våld och hot i offentliga miljöer, fortsätter Emil Andersson.

Vill du ringa Nattknappen är numret 020-44 66 66. 60 Volontärer turas om att svara, en volontär per natt.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening