Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Oväder stör pendeltågstrafiken: Förseningar och Inställda Avgångar

Oväder har satt käppar i hjulet för pendeltågstrafiken och påverkar linjerna 41, 42X och 43. Förseningar har uppstått och en prognos för när trafiken kan återgå till normal tidtabell saknas för närvarande.

Resenärer uppmanas vara vaksamma på plattformsskyltar och utrop ombord på tågen då det kan förekomma inställda turer eller förändringar i trafiken med kort varsel. Snabba temperaturväxlingar och snöfall är några av de faktorer som kan leda till förseningar eller till och med inställda pendeltåg under vinterperioden.

De utmaningar som vintervädret ställer framhävs tydligt av SL (Storstockholms Lokaltrafik). Isbildning på växlarna är en av de kritiska aspekterna som kan leda till förseningar och ibland till och med inställda tåg. Även om växlarna är utrustade med värmeslingor för att motverka isbildning krävs ibland manuell röjning för att hålla dem fria från is och snö. SL prioriterar växlarna där flest tåg trafikerar för att minimera störningarna. Ibland låses vissa växlar av Trafikverket för att undvika skador, vilket också kan bidra till förseningar och begränsad trafik.

Vidare kan isbildning på pendeltågen själva utgöra en utmaning. Under vintermånaderna kan upp till 2-3 ton is bildas dagligen på ett pendeltåg. SL genomför regelbunden isborttagning från tågen i deras depåer, vilket ibland kan resultera i färre tillgängliga tåg i trafiken.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening