Foto: Jamshid Jamshidi

Nya riktlinjer ska minska risk för korruption

I samband med kommunfullmäktige på torsdagskvällen fattades beslut om att anta riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal, något som har direkt koppling till det som framkom i samband med Uppdrag gransknings avslöjande i Sigtuna kommun förra våren.

Trots en lagändring redan 2015 om att en kommun måste ha riktlinjer för exploateringsavtal så har det inte skett förrän först igår torsdag. Ärendet har under 2017 gått ett par varv genom kommunstyrelsen och förvaltningen men nu klubbats.

Utvalda byggherrar kan inte få fördelar
Det innebär att kommunen i samband med markanvisningar inte kan ge fördelar till utvalda byggherrar och riktlinjerna för exploateringsavtal motverkar korruption och mygel enligt ett pressmeddelande från Moderaterna.
– Genom tillämpningen av dessa eftersträvas transparens, likabehandling och långsiktighet. Något som vi saknat i Sigtuna kommun under många år, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bergqvist: Behov av riktlinjer
Även Pernilla Bergqvist (L) som var en del av den dåvarande kommunledningen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet välkomnar beslutet som hon var med och klubbade igenom:
– Jag vill påminna om den granskningsrapport som PWC gjorde för kommunen utifrån misstankarna om vänskapskorruption. Där framgick att saker och ting kring markanvisningar inte dokumenterats på ett korrekt sätt och granskningen lyfte fram behovet av riktlinjer för markansvisning. Det är därför mycket viktigt och bra att riktlinjerna för markanvisning antogs igår på kommunfullmäktige, säger Bergqvist till märsta.nu

”Kommunledningen är paralyserad”
Oppositionsrådet Olov Khalifa säger i en kommentar till märsta.nu att det tagit nästan fem månader för Moderaterna att konstatera att de inte vill komplettera riktlinjerna:
– Det visar på hur paralyserad och svag den nya kommunledningen är, uppger Khalifa.

Khalifa tycker det är synd att Moderaterna inte valt att lyssna på synpunkterna:
– Alla hade tjänat på om Sigtuna kommun fått transparenta och tydliga riktlinjer för markanvisning, där det framgår vilka beslut som fattas av politiken och vilka beslut som fattas av tjänstemän

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening