Nätverk ska hjälpa kommunen i brottsförebyggande arbete
Nätverket Bron ska stödja länets kommuner i det brottsförebyggande arbetet.
Länsstyrelsen har startat ett nätverk för att stödja länets 26 kommuner i det brottsförebyggande arbetet. Nätverket heter Bron. – Det viktigaste perspektivet i att förebygga brott och öka tryggheten är det lokala. Det är i det lokala arbetet som kompetens och kunskap finns. Lyckas vi på lokal nivå är det också lättare att lyckas i ett större perspektiv, säger Erik von Essen, samordnare situationell brottsprevention på Länsstyrelsen.
Kommunerna ska bland annat få fördjupad kännedom om brottsförebyggande arbete. – Att arbeta kunskapsbaserat är grundläggande oavsett om det handlar om att sätta upp extra belysning eller kameror, sociala insatser eller stadsplanering. Gör man ingen ordentlig analys och uppföljning finns det risk för att man lägger pengar och energi på fel saker. Här kan vi lära av varandra, säger Erik von Essen.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.