1-2 elever är utsatta för mobbing och kränkning enligt FriendsFoto: Pressbild/Friends

Mobbing och kränkning fortfarande ett stort problem i skolorna

Friends har lagom till skolstarten släppt sin rapport där man kartlagt mobbing och kränkning i de svenska skolorna. Enligt rapporten är det 1-2 elever i varje klass som är utsatta.

Det är skolstart om en vecka och lagom till den presenterade Friends sin rapport där man har kartlagt kränkning och mobbing i skolan. Det framgår att 1 av 12 är utsatt för mobbing och att var femte elev har blivit kränkt det senaste året. Det kan handla om taskiga kommentarer, elaka blickar eller miner samt fysiska kränkningar. Rapporten bygger på svar från cirka 15 000 elever i årskurserna 3-9. Även 2400 skolanställda har svarat. 9 av 10 lärarna anser att de agerar då de ser kränkningar medan bara varannan elev tycker att lärarna gör tillräckligt.

Ingen minskning på 20 år
Friends drar slutsatsen utifrån resultaten att 1-2 elever i varje klass utsätts för mobbing eller kränkning i landet. Man konstaterar också att siffrorna inte minskat på tjugo år.
– Mobbning får oerhörda konsekvenser i form av psykisk ohälsa, avhopp från skolan och i värsta fall självmord, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, i ett pressmeddelande.

Öka insatserna
En stor del av kränkningarna ska vara kopplade till etnicitet eller kön, funktionsnedsättningar och religion. Lars Arrhenius vill att insatserna mot diskriminering i skolan ökar:
– Det är en mänsklig rättighet att vara trygg i skolan och känna att du blir accepterad för den du är, säger han.

Toaletten otrygg
Otrygga platser i skolan ska vara toaletter, omklädningsrum och nätet.
– Skolpersonal behöver kunskap för att skapa trygghet och elever behöver trygghet för att lära sig. För att nå dit anser vi att regeringen borde genomföra ett trygghetslyft i skolan som höjer kunskapsnivån om hur man minskar mobbning, fortsätter Lars Arrhenius.

Norrsken syntes över Märsta

Notiser Ett tydligt norrsken lyste upp himlen över Märsta natten till tisdagen den 16 april. Fenomenet började vid 23.20-tiden på onsdagskvällen och varade i omkring en timme.

EXTRA

Kommunen vädjar: Sluta klottra!

Notiser Det är just nu högtryck hos klottersanerare i kommunen, orsaken är att det klottras mer än vanligt. Kommunen uppmanar nu allmänhet att dels sluta klottra, men även att man anmäler klotter snabbt.

Tillför 30 miljoner för att korta vårdköer

Politik Region Stockholm planerar att tillföra 30 miljoner kronor till Karolinska Universitetssjukhuset för att korta ner vårdköerna. Beslutet väntas tas vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 15 april.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening