Foto: Daniel Iskander

Landstinget ska minska rester av läkemedel i Mälaren

Varje gång i tar medicin så hamnar det rester från medicinen via vårt kiss och bajs i avlopp och sedan ut i sjöarna. Reningsverken kan inte ta bort alla ämnen helt. Därför har det införts en plan i Stockholms läns landsting som ska implementeras fram till 2021. På den finns en lista med 25 läkemedel som verkar hormonstörande, beteendestörande eller antibiotikaresistensutvecklande i miljön enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet.

Bland åtgärderna finns att minska onödig föreskrivning, minska utsläpp i avloppsvatten och att förbättra kassationen av läkemedel på sjukhusen. Lanstinget kommer samtidigt att mäta förekomsten av läkemedelsrester i Mälaren och delar av Stockholms skärgård.
– Miljöpåverkan av utsläpp från läkemedel är tillsammans med antibiotikaresistensen en av våra största miljöutmaningar. Stockholms läns landsting är en stor aktör och vi vill med den här planen lägga in en extra växel i det arbetet. Kan vi arbeta smartare på våra sjukhus med att inte förskriva och använda medicin i onödan, minska utsläppen i avloppsvatten och förbättra kassationen av läkemedel så kan vi komma en bra bit på vägen med att minska den totala miljöpåverkan av våra läkemedel, säger miljölandstingsråd Gustav Hemming (C).

Hemming är dock inte ute efter att minska föreskrivningen av av medicinskt nödvändiga läkemedel.
– Därför behöver vi intensifiera arbetet inte bara med mätning av läkemedelsutsläpp utan också ställa krav på läkemedelsrening av avloppsvatten och arbeta hårdare med att minska antibiotika i djuruppfödningen på EU-nivå. Jag vill slå ett slag för Centerpartiets förslag om att öka statens anslag för rening av mikroplaster, läkemedel och kemikalier till 240 miljoner kronor årligen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening