Malin Sundström är kommunpolis i SigtunaFoto: Jamshid Jamshidi

Kommunpolisen svarar på läsarnas frågor

Kommunpolisen Malin Sundström svarar denna gång på frågor om bland annat tillgängligheten samt fortkörningar på Aspvägen.

Har ni fordon även kvällstid i kommunen?
Ja det har vi. Vi har olika bemanning beroende på vilken dag och tid på dygnet det är. Flest bilar har vi under kvällstid då det är då som de flesta jobben går ut. De som arbetar med vaktuppdraget, dvs de som åker på larm, åker oftast målade bilar och då syns det att det är poliser ute. Ofta har vi civila resurser ute som arbetar med organiserad brottslighet samt narkotika och dessa är för gemene man inte fullt lika synliga.

Hur mycket kommer ni att använda poliser med cykel?
Så mycket vi kan! Det är ett fantastiskt sätt att både arbeta brottsförebyggande med trygghet samt att komma nära och kunna gripa gärningsmän. Jag är själv en av två i LPO Sollentuna (Lokalpolisområde, reds anm) som har utbildningen så jag kan verkligen se vinsterna med att arbeta till cykel. Vi kommer att påbörja en utbildningsinsats nu i vår som är förutsättningen för att kunna arbeta med cykeln som arbetsverktyg. Vi kommer att utbilda de poliser som vi tror verkligen kommer att välja cykeln i stället för bilen och som har ett genuint intresse för att arbeta på detta mycket effektiva sätt.

Hur kan man få mer information om vart inbrotten sker så att man blir mer uppmärksam och kunna hjälpa folk i områdena?
Man kan starta grannsamverkan genom polisen. Man kommer då få råd och tips för att förebygga inbrott samt att man kommer att få löpande statistik samt inbrottsvarningar. Ring gärna och fråga om hjälp med att starta grannsamverkan i ditt område. Hos oss heter de poliser som ansvarar för detta Jenny Markström samt Helena Nyström.

Är ni medvetna om att det körs för fört på Aspvägen?
Jag tar med mig det till de yttre poliserna som ett trafiktips. Jag har själv inte den kunskapen.

Vad är det för mening med betongblocket på Aspvägen om alla kör förbi gångbanan med risk för att de gående blir påköra?
Polisen placerar aldrig ut betongblock. Generellt tycker vi väldigt illa om fasta hinder då de hindrar vår utryckningsväg. Antingen är det kommunen eller markägaren/fastighetsägaren som placerat ut hindret. Vi tycker mycket bättre om vikbara bommar då vi kan forcera dessa med bilen om vi måste.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening