Kommuninvånare i skilsmässotopp
Sigtuna kommuns invånare ligger i skilsmässotoppen där 2 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa.
Enligt färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) minskade antalet skilsmässor i Sverige under hela 2023 till 21 231, jämfört med 21 531 under det föregående året. Det innebär att skilsmässotalen för 2023 är de lägsta som registrerats sedan 2005.
Länsförsäkringar har tidigare genomfört beräkningar som visar hur ekonomin påverkas för en typisk tvåbarnsfamilj i samband med en skilsmässa. När familjen går från att bo i en villa med normala vardagsutgifter till att ha två separata bostadsrätter på 75 kvadratmeter, kan detta leda till en ökad månadskostnad på cirka 12 000 kronor.
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, kommenterar: ”Att skiljas innebär inte bara stora ekonomiska kostnader utan också betydande psykiska påfrestningar. En av de mest påtagliga ekonomiska utmaningarna vid en skilsmässa är att skaffa nytt boende och att ensam stå för kontantinsatsen samt löpande boendeutgifter för räntor och amorteringar. För många kan det vara en betungande börda att klara de nya utgifterna på egen hand, vilket kan tvinga dem att flytta eller leva på mindre yta.”
I Sigtuna kommun registreras nästan flest skilsmässor i landet där två procent av giftermålen slutar i skilsmässor. Endast i fem andra kommuner är skilsmässosiffrorna högre. Äktenskapet i Sigtuna kommun varar i genomsnitt bara 10,2 år, vilket placerar kommunen på sjunde plats i landet när det gäller varaktighet. Högst i landet är varaktigheten i Sundbyberg med 9,2 år.
tips@marsta.nu