De 26 kommunerna i länet har tillfrågats av Länsstyrelsen om en inventering av antalet platser för flyktingar. Hälften har inte svarat, bland dessa finns Sigtuna kommun som har bett att få lämna besked senare.
Kommunerna har på uppdrag av Länsstyrelsen i Norrbotten uppmanats inventera antal platser som finns eller kan göras i ordning för att vara boplats för flyktingar. I Stockholms län har hälften av de 26 kommunerna svarat. Sigtuna var en av de kommunerna som ännu inte lämnat besked. Inventeringen pågår fortfarande och man ska lämna besked både till media och Länsstyrelsen så fort den är klar. Totalt i länet har de 13 kommunerna som lämnat besked lyckats ordna fram 1500 platser. Landshövdingen Chris Heister säger till P4 Stockholm att Länsstyrelsen ska hjälpa kommunerna att samarbeta för att hitta fler boenden: – Det är där jag tror att vi kan göra som mest nytta nu. Det innebär att vi kommer att försöka inrätta en större och starkare koordinering så att kommunerna får hjälp i att de också kan samarbeta bättre sinsemellan, säger Chris Heister enligt P4 Stockholm.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.