Foto: Pressbild
Gun Eriksson (S), fullmäktiges ordförandeFoto: Jamshid Jamshidi

Kommunen fortsätter samarbetet med Fairtrade

Sigtuna kommun fortsätter samarbetet med LO-kopplade Fairtrade och har för sjunde året i rad utsetts till Fairtrade City.

Fairtrade som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och LO har ett antal kommuner anslutna till sitt nätverk. Fairtrade utser även Fairtrade City och Sigtuna har för sjunde året i rad utsetts till en sådan. Det är dock inte bara kommunen som ska agera vid konferensbokningar och liknande utan man ska även uppmana butiker, restauranger, caféer och andra som är verksamma att engagera sig i Fairtrade-frågor kring bland annat mer etisk handel.
– Fairtrade är ett sätt att visa solidaritet och säkerställa att de som arbetar med produkterna har schyssta arbetsvillkor. Till exempel får inget barnarbete förekomma och de som arbetar med Fairtrade-certifierade produkter får dessutom en bonus som kan användas till skolgång för barnen och bassjukvård. Många produkter är också ekologiska, säger fullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S).

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har nyligen kritiserat Stockholms kommun för att de tecknat avtal med Fairtrade. Enligt Bali så innebär avtalen att kommunerna utan upphandling i så stor utsträckning som möjligt köper varor från LO.

Även oppositionsrådet Olov Holst (M) är kritisk mot samarbetet med Fairtrade. Han tycker inte att de lever upp till sina ideal om bland annat bättre arbetsförhållanden och bekämpning av barnfattigdom. Istället menar han att de stänger ute de fattigaste bönderna och sätter käppar i hjulet för en gynnsam miljöutveckling.

Det finns en förening i kommunen som arbetar i syfte att få fler företag att välja Fairtrade-certifierade produkter. På samtliga kommunala arbetsplatser finns exempelvis bara certifierad te och kaffe. Fairtrade Cityföreningen i kommunen har 65 medlemmar. Gun Eriksson välkomnar fler till den.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening