Foto: Stockholms Advokatbyrå/Petter Karlberg

Juristen svarar: Måste jag vittna

Denis Celo, jurist på Stockholms Advokatbyrå svarar på frågor från er läsare.

Fråga: Jag är kallad att vittna i domstol. Det känns obehagligt. Måste jag vittna?
– Ja, det måste du göra. I Sverige gäller vittnesplikt, vilket innebär att man måste vittna om man kallas. Dyker man inte upp så kan rättegången skjutas upp och man får ett vite att betala. Man kan också bli hämtad av polis till rättegången. Det enda undantaget är om man kallas för att vittna mot en nära släkting. Då får man neka att vittna, men man måste kontakta domstolen och meddela detta.

Om man bor långt från domstolen eller av andra skäl har mycket svårt att ta sig dit kan man ibland tillåtas vittna per telefon, förutsatt att parterna går med på det. Känner man starkt obehag kan man ibland få vittna med den åtalade i ett annat rum i domstolen. Man får ersättning för sin resa och för förlorad arbetsförtjänst.

Jag vill också nämna att ett vittne avlägger ed och måste tala sanning och inte heller får undvika att berätta något som efterfrågas. Blir man beslagen med en lögn så kan man dömas för mened, vilket i normala fall leder till fängelse i fyra eller sex månader.

Vill du ställa en fråga till Denis? Maila på adressen nedan. Du får givetvis vara anonym om du önskar.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening