Foto: Arkivbild/märsta.nu

IR-kameror kan sättas upp på station

Efter att kommunen fått nej från Länsstyrelsen om kameraövervakning på Märsta station överväger man nu IR-kameror istället.

Kommunen har under flera års tid försökt sätta upp övervakningskameror på Märsta station men fått nej av Länsstyrelsen. I tisdags föreslog oppositionsrådet Olov Holst (M) att IR-kameror sätts upp i Valsta centrum.
– Det har fungerat bra med IR på bland annat skolor, sa Holst.

IR-kameror kräver inte samma tillstånd från Länsstyrelsen och skulle kunna sättas upp Märsta station. Radio Uppland rapporterar om att det troligtvis kommer att bli verklighet inom kort:
– Märsta station är den plats som är otryggast i kommunen. Kommunen har vid två tillfällen sökt tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen och fått nej. Nu går vi vidare och tittar på kamerasystem som inte kräver tillstånd, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun till SR Stockholm.

IR-kameror är inte tillståndspliktigta eftersom de inte kan intensifiera personer som filmas, de känner av värmestrålning och används främst av räddningstjänster för att identifiera bränder, enligt SR Uppland. Tanken är att larmcentralen ska kunna se om något bråk eller liknande är på gång och meddela i högtalarsystem att polis och väktare är på väg. Märsta station är sedan länge en av kommunens mest otrygga platser. IR-kameror anses effektiva för att förebygga brott:
– Ja definitivt, för det här handlar om att avbryta en pågående brottslig gärning, mer än att i efterhand ta fram en film för att se vem som har gjort den brottsliga gärningen, fortsätter Thomas Mileborn.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening