Som en reaktion mot att kommunen planerar att göra Garnsviken till ett naturreservat har Garnsvikens natur- och miljöförening bildats: - Syftet med vår förening är att värna om Garnsvikens kvaliteter som natur-och reaktionsområde ur ett ägar-och brukarperspektiv, säger ordföranden Hans Wallensteen.
Kommunen göreslåt att Garnsviken görs till ett naturreservat men de boende i Charlottenberg, Svalängen och andra markägare är inte nöjda med det. Därför har man startat en intresseförening med syfte att ”värna Garnsvikens kvaliteter som natur- och reaktionsområde ur ett ägar- och brukarperspekiv”, man ska också vara en samtalspart mot kommun och andra myndigheter vid frågor om Garnsviken.
Enligt Hans Wallensteen, ordförande, var reaktionen stark i samband med att förslaget sändes ut då det skedde utan dialog med markägare: – Man presenterade ett förslag men som man kallade ett beslut, uppger Hans Wallensteen.
Hans Wallensteen menar att det vore rimligt om det fanns samråd med berörda innan beslutet. – Det förslag som framlagts innebär dels inskränkningar av nyttjanderätten men också en oro vi boende känner för sjön med hänsyn till övergödningen av viken, fortsätter Hans Wallensteen.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.