Kommunen får inte sätta upp kameror som en del i sin trygghetssatsning. Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Inga kameror sätts upp på stationen

Trots minst två våldtäkter/försök till våldtäkt och ett antal våldsbrott de senaste året så säger Länsstyrelsen nej till kameror på Märsta station: - Det är beklagligt, säger kommunalråden i ett gemensamt utlåtande.

Sigtuna kommun lanserade sitt trygghetspaket i somras och ett av åtgärderna var att få till kameraövervakning på Märsta station. Bara det senaste 7-8 månaderna och märsta.nu rapporterat om minst två våldtäkter/försök till våldtäkt i området samt ett antal misshandelsfall och annan brottslighet. Det är dock inte nog för Länsstyrelsen som valde att avslå kommunens ansökan om kameraövervakning:
– Det är beklagligt att Länsstyrelsen inte delar kommunens bedömning att kameraövervakning skulle vara en viktig del i arbetet med att förebygga och förhindra brott och olyckor, säger de tre kommunalråden Ibrahim Khalifa (S), Pierre Cengiz Edstrand (MP) och Dan Rosenholm (L), i ett utlåtande.

Går vidare med andra lösningar
Kommunen kommer nu att gå vidare och se över vilka alternativa lösningar som finns. Tanken med kameraövervakning var att få ha den igång på kvällar och nätter mellan 20-07. Enligt ett pressmeddelande från kommunen var en anledning till avslaget att det bara inträffat tolv brott i den omedelbara närhet som kamerorna skulle bevaka. Sedan i somras har belysningen förbättrats i området och väktare ronderar i området för att förbättra tryggheten. Men kommunen har helt enkelt inte visat upp att behovet av kameror är tillräckligt stort. Kameraövervakning av stationsområdet föreslogs redan kring 2010 av dåvarande kommunalrådet Anders Johansson (S) men först nyligen skickades en formell ansökan in. Länsstyrelsen bestämmer vilka som får sätta upp kameror i offentliga miljöer. En av orsakerna till att många får nej till kameror är att det anses kränka vår frihet.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening