Foto: Jamshid Jamshidi

Hörselskadade barn nekas stöd

Föräldrar till hörselskadade barn anser att kommunen missgynnar deras barn och inte tillgodoser deras behov: - Den enda resurs som finns för döva i Sigtuna kommun har nyligen dragits in, säger en av föräldrarna till mästa.nu

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook vädjar föräldrar om hjälp för att Sigtuna kommun ska ändra sitt beslut om barnens förskoletillvaro. Barnen är hörselskadade sen födseln men har implantat inopererade så att de kan uppfatta ljud. Det anser Sigtuna kommun är nog för att barnen ska behandlas som vilka barn som helst, berättar en av föräldrarna som märsta.nu varit i kontakt med:
– Ljudimplantatet innebär inte att barnen blir som alla andra, de är känsliga för vind och höga ljudnivåer bland annat, det gör att barnen kan bli stressade och trötta i huvudet, säger en förälder till märsta.nu

Dragit in resursen
Ett av barnen är idag fyra år och går på en förskola i Märsta, på den aktuella förskolan har man just beslutat att dra in på den resurs som finns för barnet. När föräldern till den nio månader gamla flickan ansökte om förskoleplats i Sollentuna på en skola som är anpassad för hörselskadade barn fick man avslag från kommunen som ansåg att barnets behov kan tillgodoses i här:
– Det är inte ens möjligt att tillgodose min dotters behov i kommunen eftersom man just dragit in den enda resurs för döva barn som finns i hela kommunen, dessutom finns det ingen förskola som är ljudanpassad för döva barn och det finns heller ingen logoped som i Sollentuna, alla vill ju göra det bästa för sitt barn och vi vill att våra barn ska få den bästa möjligheten för att utvecklas, berättar föräldern.

Ute i god tid
Först i oktober avser föräldrarna till den nio månader gamla flickan skola in henne på förskola:
– Vi vill vara ute i god tid, just nu har vi fått avslag för vår begäran om Sollentuna, vi är öppna för förslag på hur kommunen ska lösa detta.

På den aktuella förskolan i Sollentuna går det redan hörselskadade barn från just Sigtuna kommun.
– De fick gå igenom en liknande process med kommunen som oss för att få placering där, säger föräldern.

Ska göra en genomlysning i kommunen
Sigtuna kommun uttalar sig normalt inte om enskilda fall. Susana Casas Olsson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, meddelar i ett kort mail till redaktionen att hon förstår att de är oroliga och bekymrade över det beslut som de fått:
– Vi kommer att följa upp de olika synpunkter som föräldrarna har framfört under veckan och göra en genomlysning av verksamheten på den förskola som de beskriver så att vi kan svara på de frågor och den oro som föräldrarna förmedlar i sitt brev. Efter genomlysningen kommer vi att återkomma till föräldrarna för att kunna beskriva verksamheten på den förskola som är aktuell och ha en dialog i frågan.

Viktigt att vara delaktig
Föräldern poängterar att det är viktigt för dottern att få vara delaktig i sin förskoletid och att hon kommer i kontakt med folk som kan teckenspråk. Efter förskolan vill de gärna placera henne i Alvik eller Manillaskolan där andra hörselskadade går, många från Snäckbacken i Sollentuna går vidare did och det är en skola som använder teckenspråk i undervisningen. Föräldern välkomnar gärna en skola och förskola som är anpassad för hörselskadade eller döva barn i Sigtuna kommun.

 

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening