Samlingslokalen i Vasta brann nyligen uppFoto: MMS-Bild

Granskningsrapport klar om misstänkt vänskapskorruption

PWC har granskat affärerna som togs upp i Uppdrag Granskning och konstaterar att kommunen behöver tydligare beslutsprocesser.

Efter Uppdrag Granskning beställdes en extern revisionsrapport som PWC nu har levererat till kommunen. Man granskade hanteringen av Bure Äng där Sigtuna Bo AB fått markanvisning, hur hanteringen av samlingskolagen i Valsta gick till samt Valsta Vedugns tillfälliga bygglov.

Saknas markansvisningsplan
Vid hanteringen av Bure Äng konstateras att det inte finns någon markanvisningsplan i kommunen, men det finns både befogenhet och behörighet för kommunstyrelsens ordförande att ge instruktion till en förvaltning. Själva försäljningen måste dock hanteras i både fullmäktige och kommunstyrelsen. Dock har Sigtuna Bo AB valt att dra tillbaka sitt engagemang i Bure Äng efter Uppdrag Granskning. PWC anser också att hanteringen inte dokumenterats och redovisats på ett tillfredsställande sätt.

Kritik mot stopp av avhysning
När de gäller beslutet att stoppa avhysningen av Syrianska föreningen får kommunstyrelsens ordförande kritik eftersom Ibrahim Khalifa inte informerade Kommunstyrelsen om saken. Beslutet om Valsta Vedugns tillfälliga bygglov anses korrekt eftersom det hanterats i Bygg- och trafiknämnden. Samma nämnd som även valt att inte förlänga bygglovet men vars fastighetsägare överklagat ärendet till Länsstyrelsen som väntas fatta beslut under hösten.

PWC rekommenderar kommunen att tydliggöra den kommunala beslutsprocessen så att det inte råder någon tvivel om vem som fattar besluten. Ärendena om avhysningen och Bure Äng anses inte vara ändamålsenlig.

Granskningen går vidare
Med anledning av rapporten kommer kommunens lekmannarevisorer att starta en fördjupande granskning av markanvisningar, uppföljning- och internkontroll, avtalskvalitet och ingångna avtal inom fastighetsområdet. Man har bett kommunstyrelsen att senast 30:e oktober svara på de frågor som PWC-rapporten väckt. Bland annat vill man ha svar på när en markansvinsingsplan kan vara klar samt när Sigtuna BO AB drog tillbaka sitt förslag kring Bure Äng.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening