Fullmäktige sammanträdde i Kulturum på torsdagenFoto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Fyra beslut på fullmäktige

Kommunfullmäktige var en relativt avslagen historia fram till att kommunfullmäktiges inriktningsmål skulle preciseras.

Fullmäktige hade fyra beslut att fatta plus att utse nämndemän. Ett av besluten blev en återremiss då både majoritet och opposition var överens om att inte betala in 28 miljoner till Kommuninvest i skrivande stund utan vänta till efter nyår. Gällande inriktningsmålen presenterade kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson (S) fyra mål som kommunfullmäktige ska utgå ifrån. Debatten pågick i en timme innan fullmäktige med siffrorna 27-19 antog de fyra målen. Det handlar om ekonomisk hållbarhet, ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och demokratisk hållbarhet. Bryntesson poängterade att det handla om ansvar för både nuet och framtiden. Dessa fyra mål ska även vara en del av samtliga nämnders styrsystem. Mårten Fintling (C) ansåg att det var för luddiga, Michael Harvey (KD) menade att det är så fina ord som redan står i Sveriges rikes lag.

”Harvey kan lägga egna förslag”
Dan Rosenholm (FP) ansåg att Harvey skulle komma med ett eget förslag och inte bara gå på Moderaternas yrkande. Mårten Fintling kritiserade Rosenholm för att inte hela kommunen fanns utritad i hand presentation. Efter den timslånga debatten kunde ärendet läggas till handlingarna, (SD) valde att inte medverka i voteringen.

Fråga om nya sedlarna
Fullmäktige hanterade även frågor och interpellationer. Olov Holst (M) ställde frågor till Lars Bryntesson kring Energioperatörerna AB som är kommunens bolag för vindkraftverk, frågan var hur länge kommunen ska skjuta in medel och svaret var förhoppningsvis ”inte längre än detta bokslut”. Peter Nilsson (SD) hade ett ärende uppe kring hur kommunen förbereder sig för hanteringen av nya sedlar och svaret från Bryntesson var att det var Riksbankens ansvar samt andra som hanterar pengar på olika sätt (p-bolag, banker). En försäljning av mark i Arlandastad gjordes till Bilfastigeter Nord AB.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening