Här inne på Kunskapens hus pågår utbildning i E-sport Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

E-sportprogrammet ger eko efter sig

Arlandagymnasiets nya E-sportprogram ger eko efter sig i hela landet och det ringer föräldrar till spelande barn: - Jag har haft flera som kontaktat mig från grundskolan. En mamma ringde för två veckor sedan och berättade att hennes son gick i sjuan och ville gå esportinriktningen, berättar rektorn Andreas Eriksson för Aftonbladet E-sport som gjort ett besök på skolan.

Arlandagymnasiet har en Wall of fame med framgångsrika elever som gått på skolan, där hänger bland annat Henrik Schyffert Staffan Olsson och Tony Mårtensson. I framtiden kan det även bli en e-sportare på väggen. Skolans e-sportprogram är som märsta.nu tidigare berättat ett av få skolor i landet som erbjuder programmet. Aftonbladet E-sport kom nyligen på besök och pratade med programansvarige, rektor och elever. Målet för eleverna är att bli bäst och kunna leva på sporten. Ett delmål är att vara med på Gymnasiecupen i E-sport och även Dreamhack i Jönköping. Eleverna har fått i uppgift att bilda ett lag och träna.

Ex-proffset coachar
Eleven Mahdi Wandi, 16, berättar för tidningen att det var en segstartad utbildning men att upplevelsen nu varit upp till förväntningarna. Jonas ”Iceman” Dahl är deras lärare och han var tidigare proffs. Han har fått in rapporter från varje elev om deras mål och har gett feedback på hur de ska nå dit. Det handlar dock inte bara om att spela en massa, spelandet är nästan sekundärt i programmet då man måste gå i ett ”vanligt program” samtidigt. Ingen får till exempel spela vid trötthet eller om studierna missköts.

”Ska spelandet uppmuntras?”
Intresset är nu stort i hela riket och rektorn Andreas Eriksson berättar att det ringer föräldrar konstant och har frågor, bland annat om man ska uppmuntra spelandet genom att låta barnen få spela även på skoltid.
– Föräldrar till esportare har hört av sig och varit lite oroliga, ska vi verkligen premiera ett slags datorspelsberoende? Men när man talat om hur vi lagt upp det, att vi verkligen tänker på helheten kring spelandet – att man spelar inte när man är trött och det finns ingen anledning att spela sju timmar i sträck – då har det blivit ganska positivt tycker jag och nästan tvärtom, att det vill de också att sina barn ska in i, säger Andreas Eriksson, rektor till Aftonbladet E-sport.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening