Nu finns det 31 hjärtstartare i publika utrymmen på ArlandaFoto: Pressbild

Arlanda nu hjärtsäkrat

Arlanda flygplats blir den första flygplatsen i Norden som är en Hjärtsaker zon.

Swedavia har på Arlanda flygplats installerat 31 hjärtstartare och utbildat sin personal i hjärt- och lungräddning vilket innebär att flygplatsen nu är den första i Norden som är en Hjärtsaker Zon. Ambitionen är att en hjärtstartare ska vara på plats inom tre minuter efter larm om hjärtstopp, enligt Jörgen Jernström, insatsledare för Arlanda räddningstjänst. Swedavia uppger i ett pressmeddelande att det varje år inträffar hjärtstopp på deras flygplatser och att flera liv räddas årligen tack vare tillgången till hjärtstartare.

Fem hjärtstopp
Förra året inträffade fem hjärtstopp på Arlanda där hjärtstartare kom till användning. De 31 hjärtstarterna som placerats i publika utrymmen ska öka säkerheten ytterligare. Den som utser Hjärtsaker Zon är SIS, Swedish Standards Institute. Standarden har tagits fram i samarbete med bland annat Hjärt-lungfonden.
– Resenärerna på våra flygplatser ska kunna känna sig trygga även om olyckan är framme. Vi har nu hjärtstartare utplacerade på hela Arlanda med maximalt tre minuters gångavstånd i mellan, så vart du än är så ska du kunna hämta en hjärtstartare på en och en halv minut och ta dig tillbaka till den drabbade, berättar Jörgen Jernström, räddningsledare.

Arrangerade HLR-dag
10 000 svenskar drabbas varje år av hjärtstopp utanför sjukhus men bara 550 överlever. Vid ett hjärtstopp är varje minut viktig och får man fram hjärtstartare tidigt ökar överlevnadschansen med 75 procent. i samband med Alla hjärtans dag 12-14 februari visade Arlanda upp sina kunskaper inom HLR och gav både resenärer och allmänhet möjlighet att träna på att rädda liv.
– Det är glädjande att Swedavia tar hjärtstopp på stort allvar och gör Arlanda till en säkrare plats för de tusentals resenärerna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Mälartåg tar över efter SJ

Nyheter Det står nu klart att Mälartåg kommer att trafikera den så kallade Uppsalapendeln mellan Uppsala-Stockholm via Märsta med samma turtäthet som tidigare från 15 december.

Sigtuna en av de mest olycksdrabbade kommunerna för viltolyckor

Nyheter Sigtuna är en av de mest olycksdrabbade kommunerna i Stockholms län när det gäller viltolyckor. Under 2023 rapporterades 283 incidenter, vilket gör kommunen till en av toppområdena för dessa typer av olyckor, enligt försäkringsbolaget If. Flest olyckor inträffar under höstmånaderna när djuren är som mest aktiva i gryning och skymning.

dödsolyckan i Valsta

Dom mot 28-åringen meddelas 7 oktober

Notiser Domen mot den 28-årige mannen som körde ihjäl en 11-årig pojke meddelas 7 oktober, det står klart efter att rättegången genomförts under måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening