Kommunens trygghetsväktare vid ett larm tidigare i årFoto: Arkivbild/Jamshid Jamshidi
Polis i MärstaFoto: Arkivbild/Jamshid Jamshidi

Alkoholförbud, väktare och fältassistenter ska öka tryggheten

Kommunledningen kallade till presskonferens under onsdagen med anledning av att man skulle presenterad åtgärder för att öka tryggheten. Bland annat ska stationen få kameror, trygghetsväktare, fältassistenter och alkoholförbud ska införas.

Kommunen har under lång tid varit en av de brottsligaste i hela landet, även om brotten på Arlanda flygplats räknas in så är brott per 1000 invånare hög i kommunen. För att råda bot mot detta inför kommunledningen bestående av S, MP och FP ett antal åtgärder som beräknas kosta 2-3 miljoner kronor extra årligen:
– Kommunen måste vara som ett lokomotiv, när vi gör insatser så kan de andra intressenterna, som bostadsbolag, följa med oss och vidta åtgärder, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Alkoholförbud viktigt
Ett problem som har funnits enligt Lars Bryntesson är att det inte råder alkoholförbud på populära samlingsplatser. Folk kunde därför samlas på badplatser, parker eller kring station för att dricka. Polisen åkte inte ut eftersom de inte kunde beslagta alkoholen. När alkoholförbudet skrivs in i de lokala ordningsföreskrifterna kan Polisen prioritera dessa områden, förklarar Lars. Även skolgårdar kommer att omfattas.
– Polis ska åta sig att genomföra insatser i kommunen, polisiär närvaro är också viktig och vi ska ge plats i kommunens lokaler, inte bara i kommunhuset utan i Mimers källa i Valsta också, berättar Lars.

Väktare ska få omhänderta
Kommunen har sedan förra året ett avtal med Kvinnojouren så att de kan garanteras en summa årligen, ett avtal som kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) tycker är viktigt för att hjälpa misshandlade kvinnor eller utsatta barn. Dan Rosenholm lyfte också fram andra åtgärder som fältassistenter och trygghetsväktare. De senare ska få ordningsområden i kommunen så att de kan omhänderta personer som stör ordningen. Kamerabevakning på stationen sa Länsstyrelsen nej till 2012 men Lars Bryntesson hoppas att förutsättningarna är annorlunda idag eftersom det är en plats där mycket brott begås.

Spektakulära händelser
Karolina Windefalk (MP) lyfte fram att det även behövs långsiktiga metoder och hon konstaterar att många barn och unga far illa idag, den sociala planen ska revideras berättade hon. Dan Rosenholm lyfte även fram stadsplaneringen för ett verktyg att skapa tryggare miljöer. Lars Bryntesson avslutade med att säga att tryggheten i kommunen generellt är bra men att den upplevs som otrygg på grund av en del spektakulära händelser.
– Med de insatser som vi föreslagit idag så kan vi öka den upplevda tryggheten, sa Lars.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening