Skolelever oförsäkrade under sportlovet
Sigtuna kommun är en av 48 kommuner i landet som inte försäkrade barn och ungdomar under sportlovet.
48 av 290 kommuner i landet erbjöd inte eleverna olycksfallsförsäkringar under sportlovet. Istället är barn och ungdomar beroende av att föräldrar tecknat privata försäkringar om olyckan skulle vara framme. Förutom Sigtuna är även grannkommunen Väsby i samma situation. Folksam konstaterar att antalet kommuner som tecknat försäkringar även efter skoltid och på loven ökar.
– Många föräldrar verkar tro att skolans försäkring eller det statliga skyddet är tillräckligt. Tyvärr kan man inte förlita sig till det. Mitt råd är att se över barnens samtliga försäkringar. Alla barn bör ha en privat barnförsäkring så fort som möjligt efter födseln, eller helst redan från graviditeten, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.
66000 utan försäkring
Folksam uppskattar att cirka 66000 barn står utan sjuk- och olycksfallsförsäkring under loven och att 6000 av dessa väntas uppsöka akutsjukvård på grund av skada under året. Undersökningen gjordes klart under februari 2016 och är alltså pinfärsk. Senast en liknande undersökning presenterade för ett par år sedan var Sigtuna också då en av kommunerna som endast försäkrade under skoltid samt till och från skolan.
Försäkrade på kommunens aktiviteter
Sigtuna kommun meddelar dock att om barnen deltar i aktiviteter under sportlovet som är kommunalt arrangerade så är de försäkrade. De är dock inte försäkrade om de är på privata semestrar. Politikens vilja är att ha alla barn försäkrade oavsett, dock har så inte varit fallit under senaste fem åren. Kommunens tillförordnade ekonomichef Stefan Wänglund kommer att vidta åtgärder enligt politikens önskemål.