Foto: Daniel Iskander/genrebild
Pierre Cengiz-Edstrand (MP) och Lars Bryntesson (S)Foto: Arkivbild/Jamshid Jamshidi
Kommunalrådet Dan Rosenholm (FP)Foto: Daniel Iskander/Arkiv

Skola, omsorg och trygghet tar stor plats i kommunledningens budget

På fredagen presenterade kommunledningen (S), (MP) och (FP) budgeten för 2016 och enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson (S) är det fokus på äldreomsorg, skola, trygghet och hållbarhet: - Som socialdemokrat är jag mycket stolt över budgeten, det viktiga för oss var satsningar på skola, omsorg och bostadsbyggande. Det kommer att byggas mycket bostäder och vi kraftsamlar även kring trygghet, säger Lars Bryntesson till märsta.nu

Kommunen växer i befolkning och de senaste åren har den socialdemokratisk ledda kommunledningen kraftigt markerar mot att statsbidragen riktas fel. Men man får fortsätta dras med att inte få mer statsbidrag även nästa år, kommunen får mindre konkret bidrag från staten men mer för riktade insatser kring lärarlöner och en satsning på lågstadiet. Skolan var en viktig del och den dominerar även investeringsbudgeten enligt Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande:
– Vi måste ta fram nya skolor och inrätta en ny skola 2018 och en ny Centralskola samt nya förskolor. Vi avsätter också 3,5 miljoner för satsningar på barn med särskilt stöd, berättar Lars Bryntesson för märsta.nu

30 nya undersköterskor
Arbetet de senaste åren med skolan har gett resultat och kommunens placeringar har på diverse rakningar lyft från botten till topp 100. Något som inte rankas lika bra i jämförelse med andra kommuner är äldreomsorgen vilket det nu ska bli ändring på enligt Bryntesson.
– Vi tar grepp om vår nya äldreomsorgsplan. Vi anställer 30 nya undersköterskor som kostar två miljoner detta år och 5,6 nästa år. Det införs hemtjänst-team som ska ansvara för ett antal brukare. 36 nya platser öppnat på Arhem i januari, vi kommer ha platser för äldre med demenssjukdomar och en egen avdelning för utåtagerande äldre demenssjuka. Det blir också fler korttidsplatser och ökad vaktbemanning.
Inom tryggheten hade presenterades ökade anslag för socialtjänsten ex för att anställa fler behandlingsassistenter, men det blir Individ- och familjeomsorgsnämnden som får avgöra hur pengarna ska användas. Lars Bryntesson slog också ett slag för den boendesociala satsning man gör i samband med att Valstasatsningen läggs ner och ett samarbete mellan kommunen och tiotalet andra fastigehtsbolag sluts:
– Alla ska samverka, vi avsätter två miljoner för att samordna detta, sen använder även bostadsbolagen pengar för att samverka.

Giftfri förskola i Valsta
Inom hållbarhet så skulle den första giftfria skolan byggas i Valsta där Brage förskola ska upphandlas inom kort. Där blir det inga bostäder över skolan som först var tänkt eftersom barnen behöver utrymmet. Kommunledningen ska under kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand arbeta för energieffektivisering, energibokslut och att skapa giftfria miljöer i kommunen.

Stora demografiska utmaningar
De ekonomiska förutsättningarna är fortsatt ansträngda, även om skatteintäkterna ökar med 100 miljoner så står kommunen inför demografiska utmaningar. Redan i våras har ett sparbeting på 33 miljoner för 2016 antagits och finns med i budgeten. Det handlar om minskad kostnad till försörjningsstöd, satsningar på personalhälsan så att färre av kommunens anställda sjukskriver sig, minskad administration och konsultkostnader samt externa lokalkostnader. Kommunen ska så långt det är möjligt använda sina egna lokaler för sammanträden och konferenser. Man ska också effektivisera uppköpen:
– Vi var klara med basen i våras och direktiven togs i mars så vi har haft en bra dialog i partierna detta år, konstaterar Lars Bryntesson.

Fullmäktige ska behandla budgeten 15:e oktober, oppositionen väntas presentera sin budget ca en vecka innan fullmäktige eftersom de inte har alla siffror till hands just nu.

Axelsson: Brådskande med infrastruktursatsningar i kommunen

Politik Efter beskedet om att Bra flyttar sin verksamhet till Arlanda efterlyser Marie Axelsson (S) brådskande infrastruktursatsningar i kommunen: -Nu är det bråttom! Utan nödvändiga infrastruktursatsningar kan varken Sigtuna kommun eller Stockholmsregionen nå sin fulla potential med Arlanda som Sveriges största flygplats och arbetsplats, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening