Barns rättigheter ska stärkas
I samband med det senaste fullmäktige sammanträdet antogs en lokal handlingsplan för att stärka barns rättigheter i kommunen: - Jag är glad att barnkonventionen förväntas bli svensk lag och att vi har tagit fram en lokal handlingsplan för införandet, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden
Handlingsplanen som antogs ska skapa en struktur som ger förutsättningar för att bedriva ett strategiskt barnrättsarbete samt att stärka barns möjligheter att vara delaktiga i frågor som berör dem. I praktiken får barnkonventionen en grund att stå på inför att den förväntas bli lag 2020. Handlingsplanen gäller i Sigtuna kommun 2018-2022:
– Jag är glad att barnkonventionen förväntas bli svensk lag och att vi har tagit fram en lokal handlingsplan för införandet. Med detta ökar vi medvetenheten om barnrättsperspektivet så att barnets rättigheter stärks, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i den politiska styrgruppen för barnrättsarbetet i kommunen.
Barnrättsperspektiv ska finnas
Alla förtroendevalda och berörda tjänstemän kommer nu att ha kunskap kring barnkonventionen och hur den kan tillämpas i praktiken, kommunen ska lyssna aktivt på barn låta åsikterna påverka besluten och det ska även finnas ett tydligt barnrättsperspektiv i förvaltningar eller nämnders arbete och styrdokument.
Konkreta åtgärder i år
Redan i år ska utbildningsinsatser startas och kompetensutveckling om barnkonventionen för förtroendevalda och medarbetare samt att man ska ta fram meter kring delaktighet och inflytande bland barn.
– Det är viktigt att vi utvecklar dialogen med barn så att vi får med barnrättsperspektivet på ett tidigt stadium i frågor som rör dem. Förväntningarna måste dock vara rätt ställda så att barnen vet varför de blir tillfrågade och vad de kan påverka i frågan, säger Kerstin Alksten, utvecklingsstrateg i Sigtuna kommun.