Hektiskt år för Sigtuna Brygghus
2015 var bra och hektiskt för Sigtuna Brygghus. De fick äntligen sitt stora genombrott i landet och ligger nu på nästan varenda Systembolags hylla: - Vi genomgick flera förändringar på bryggeriet. Eftersom de senaste åren har varit bra för oss, har vi expanderat en hel del, säger bryggmästaren Marten Schmidt till tidningen Nöjesguiden.
2005 startade Sigtuna Brygghus, de blev på slutet en del av dryckesgrossisten Galatea och därefter Martin & Servera. Under 2015 kom även det definitiva genombrottet, från att vara kända lokalt och regionalt i Stockholm hamnade Sigtuna Brugghus på hyllorna hos de flesta Systembolag. I slutet av 2014 exporterades även öl till Kanada. Deras bryggare har varit eftertraktade och samarbetat med andra bryggerier i jakten på nya ölsorter. Tidningen Nöjesguiden uppmärksammar Sigtuna Brygghus med ett reportage. Bryggmästaren Marten Schmidt berättar där om hur Sigtuna Brygghus utvecklats sedan starten:
– Saker och ting har förändrats en hel del under de senaste åren. Förutom att vi har växt är kanske den största skillnaden förändringen i vårt team. Vi har haft en hel del bra folk som kommit och gått, och just nu är vi i den lyckliga sitsen att ha passionerade bryggare och en fantastisk tappningsbesättning. Det hjälper oss att ta bryggeriet vidare till nästa steg.
Mikrobryggerierna tog mark
Mikrobryggerier var på allas läppar 2015, det skulle vara så unikt öl som möjligt och de stora jättarna på marknaden passade på att köpa upp lokala bryggerier. Marten ser det dock som inspirerande med den ökade konkurrensen:
– Det tvingar oss och alla andra att bli bättre på det vi gör. I slutändan är vi en del av hantverksöl-samhället av samma anledning – för att vi vill göra det här, säger han enligt tidningen.
Förnyar sig med internationell spets
Marten spår att 2016 kommer att handla om sura öl, för Sigtuna Brygghus del blir det mer ekologiska produkter i kombination med hög miljömedvetenhet. Tack vare att Sigtuna Brygghus frekvent får in nya medarbetare så lyckas an förnya sig enligt Marten Schmidt. Det finns en brewer från Italien och laboratoriechefen är från Kanada. Till Nöjesguidens Ölmässa 2016 tar Sigtuna Brygghus med sig Ekologisk DIPA, en helt ny Organic Ale 3,5 procent och ekologisk lager. Ölmässan går 29-30 januari på Nordic Light Hotel i Stockholm