Ericsson invigde ICT-Center i Rosersberg
Ett av tre unika datacenter som Ericsson byggt upp har nu invigts i Rosersberg: - Det är ett datacenter som alla våra forskare och utvecklare kan koppla upp sig mot för att testa nya produkter och lösningar, berättar Ericssons marknadsdirektör Helena Norrman för märsta.nu
Under fyra års tid har Ericsson arbetat med att få till tre ICT-Center för forskning och utveckling. För knappt två år sedan meddelade man att Rosersberg skulle bli en av platserna som man avsåg bygga ett center på, de två andra finns i Linköping och i Quebec, Kanada. Sedan ungefär en månad tillbaka är centret i Rosersberg igång även om den officiella invigningen skedde på torsdagen:
– Den gör det jobb den ska göra men är inte fullt färdig, säger Helena Norrman, marknadsdirektör på Ericsson.
Klarar strömavbrott i två dygn
Centret innehåller tusentals servrar och varje server ger i sin tur ett antal virtuella servrar. Anläggningen är byggd i moduler och nu är 1-2 färdiga medan 3-4 ligger planeringsfasen. Under rundturen fick besökare se de fysiska servrarna samt ett radiorum där man har möjlighet att koppla upp sig mot den produkt som ska testas utan att störas av andra nät. Byggnaden har stort behov av el för att kyla av datorer och servrar men producerar även ett överskott av värme som man på sikt funderar på att sälja in i fjärrvärmenätet. Byggnaden ska bland annat klara av ett strömavbrott på 48 timmar utan att något stängs ner. Det kommer in två elledningar till fastigheten, om en går ner så sker en automatisk omkoppling.
12000 uppkopplade mot servrarna
Ett serverum som besökarna fick se hanterade 12 000 användare och 6 miljarder filer. 160 kilometer kabel gick i rummet och dygnet runt är utvecklare som arbetar i hela världen uppkopplade. Det är viktigt att ha alla uppkopplade på samma ställe, förklarade Ericssons systemutvecklare. Anledningen till att centret placerades i Rosersberg var att närheten till Kista var viktig eftersom Ericsson har många forskare där som ska kunna åka ut och testa över dagen.
– Vår verksamhet är annorlunda, våra ingenjörer måste kunna åka ut och testa, därför går det inte att placera ett center mitt ute i skogen nånstans. Vi har hittat ett bra ställe och fick till ett bra samarbete med kommunen, fortsätter Helena Norrman.
Khalifa (S) imponerad
Medverkade gjorde även kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) och eftersom han har ett stort intresse för datorer så var det som i himmelriket för honom att strosa runt och lyssna på de världsunika lösningarna som slagit sig ner i Rosersberg:
– Det var fantastiskt att se hur man lyckats med teknik och konceptet med moduler. Samtidigt som det är ett nybygge vill de redan sänka energiförbrukningen, ett nytänk som även tänkt på miljön, sa Khalifa.
Kommunens roll i det hela har varit att bevilja bygglov berättar Ibrahim Khalifa. Men han tror att det kan få en del ringeffekter för kommunen på sikt:
– Det kommer säkert ge en del jobbtillfällen, inte kanske 12000 utvecklare som jobbar mot centret men ett antal jobb kommer det ge.