Här uppmärksammas några av de som deltog i Ekomatligan, bland annat Hotel Kristina och Stora Coop.
Tobias Strömberg, köksmästare, med Pernilla Olsen, ägare på Hotell KristinaFoto: Pressbild

De vinner Ekomatutmaningen

Hotell Kristina och Stora Coop i Märsta vinner Ekoutmaningen 2018 för att ha det bästa ekologiska utbudet bland kommunens restauranger och butiker: - Jag är imponerad av den ambition företagen uppvisat och de konkreta förbättringar vi sett de senaste åren, säger Mathias Forsberg, Näringslivschef på Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.

Sigtuna kommun ger uppdrag åt Ekomatcentrum att inventera utbudet av ekologiskt i kommunens restauranger och butiker. I samband med Näringslivslunchen på torsdagen uppmärksammades ett flertal av aktörerna och vinnare utsågs.
– Ekoutmaningen är ett bra sätt för kommunen att utmana företagen att stärka sitt arbete med hållbarhet och ekologiskt tänkande, säger Mathias Forsberg, näringslivschef.

Totalt rör det sig om 40 butiker och restauranger som undersökts i år. Fler och fler börjar tänka mer ekologiskt, bland annat har Matöppet ökat sin ekologiska andel med 63 procent på bara ett år. Men det största ekologiska utbudet finns hos Stora Coop med 386 produkter 45 produkter med en hundraprocentig täckning. Ekoutmaningen anser att i sin motiveringen att Det är en ”Krav-certifierad butik med mycket höga ekologiska ambitioner.” Det finns även ett brett och pålitligt utbud av ekologiska livsmedel, butiken anses ha det bästa utbudet av kött, chark, ekologiska färdigrätter samt Fairtrademärkta produkter.

Även skyltning och hyllmärkning spelar roll och där anses Willys vara bäst med 45 av 247 inventerade produkter på hyllorna.

Hotell Kristina vinner bland restaurangerna för att ha ett positivt och träget arbete för att öka det ekologiska utbudet i sin verksamhet. Hotell Kristina anses gå i bräschen och sätter Sigtuna på kartan som en hållbar destination för besökare och boende i kommunen.

 

Norwegian öppnar ny pilotbas på Arlanda

Näringsliv Flygbolaget Norwegian planerar att återöppna en pilotbas på Stockholm Arlanda våren 2025, en bas som stängdes under pandemin när flygindustrin drabbades hårt. Sedan dess har de svenska piloterna varit stationerade på andra baser, främst i Oslo.

Sigtuna klättrar på småföretagarindex

Näringsliv Sigtuna har klättrat i Småföretagarnas Riksförbunds senaste Småföretagarindex och placerar sig nu på plats 152 av 290 kommuner i landet – en förbättring med 61 placeringar från föregående år.

vattenlandet i Rosersberg

Kan dröja två år innan spadtag

Näringsliv Nu när när detaljplanen i Rosersberg är klar kommer Vi Invest att starta arbetet med bygglovshandlingar och noggrann projektering för det nya vattenlandet, en process som beräknas ta omkring ett till två år.

Skyddsvakt på Arlanda prisades

Näringsliv Skyddsvakten på Arlanda, Jean-Pierre Khachaji, har utsetss till Årets säkerhetsperspnal för hans förmåga att hantera utmanande situationer och skapa trygghet.

Sigtunaborna expanderar på Arlanda med ny restaurang

Näringsliv RC Gruppen som drivs av paret Charlotta Söör och Ronny Latva expanderar på Arlanda med en asiatisk restaurang: – Vår ambition är att alltid skapa mervärde på flygplatsen där vi erbjuder en unik smakupplevelse. Råvaran och hantverket står i fokus i kombination med en effektiv och personlig service till alla som är på väg på sin resa. Med Indochine fyller vi ett tomrum i Terminal 5 med ett helt nytt och spännande matkoncept som vi är övertygade om att resenärerna kommer uppskatta, säger Charlotta Söör, grundare och delägare av RC-gruppen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening