Foto: Pressbild/Moderaterna

Viljan och förmågan att stå upp för det som är rätt och riktigt

När Regnbågskoalitionen bildades för drygt ett år sedan var vi överens om att en utrensning av mygel och korruption stod högst upp på dagordningen. Vi skulle stå för något de tidigare S-ledda koalitionerna inte stått för.

När det nu kommer till ett skarpt läge väljer Miljöpartiet att som enda parti i koalitionen inte stå upp för detta förhållningssätt. Trots en dom från Förvaltningsrätten och trots att presidiet i sitt svar till fullmäktige på tre ställen konstaterar att Ibrahim Khalifa brutit mot kommunallagen. Samtliga övriga fem partier var överens om att ett brott mot kommunallagen måste resultera i att man som kommunstyrelsens ordförande inte kan beviljas ansvarsfrihet. Att försöka få det till att det är min personliga uppfattning tycker jag tydligt visar att MP inte riktigt förstår vad det handlar om.

MP hänvisar till att kommunens revisorer inte hade något att anföra i frågan. För det första har det inte med saken att göra. Brottet mot kommunallagen var styrkt och mitt yrkande tydligt motiverat. Det var det enda MP behövde ta ställning till.

För det andra är det förvånande att MP nu helt plötsligt bryr sig om vad revisorerna säger och inte säger. Revisorerna hade nämligen i samma ärende (årsredovisningen för 2017) rekommenderat fullmäktige att INTE ge Individ- och familjeomsorgsnämnden ansvarsfrihet, den nämnd som leds av MP’s gruppledare. I den här frågan hade MP inga problem att gå emot revisorerna. Det är tydligen skillnad på ansvarsfrihet och ansvarsfrihet.

Man motiverar också sitt beslut att indirekt stödja Khalifas lagbrott genom att avstå röstningen med att ”—fullmäktiges presidium valde att inte gå på Holsts linje.”. Det är inte en korrekt beskrivning av sanningen. Presidiet var inte enigt. De två socialdemokratiska presidieledamöterna valde att skydda sin partikamrats lagbrott, moderaternas presidieledamot valde att stödja mitt yrkande.

Det här handlar om att våga, eller vilja, stå upp för det som är rätt och riktigt. En majoritet av fullmäktiges ledamöter insåg allvaret i att en kommunstyrelseordförande upprepade gånger valde att bryta mot kommunallagen och beviljade honom därför inte ansvarsfrihet. Miljöpartiet i Sigtuna tyckte något annat.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Debatt I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Debatt Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vi vill införa kommunal hemtjänst!

Debatt I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Debatt Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Debatt Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Debatt Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Debatt År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Debatt Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Debatt Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Debatt Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Debatt Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Debatt Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening