Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Viktigt att värna kulturskolan

Vi har en fantastisk Kulturskola i Sigtuna kommun som vi är väldigt stolta över. Den är mycket populär och vi har cirka 1300 elever som går på olika kurser för att lära sig spela ett instrument eller ta del av ämnen som till exempel dans, kör, teater, bild- och form och musikproduktion.

Något som är unikt med vår kulturskola i Sigtuna kommun är det framgångsrika arbetet inom kulturpoolen och kompanjonlärarskap. I kommunens skolor och förskolor integreras kulturskolan med den ordinarie verksamheten och berikar tusentals barn och unga i estetiska lärprocesser som bidrar till höjda kunskapsresultat, bildning och att ge barnen en bred tillgång till kultur. Vi vet genom forskning att det finns ett samband mellan musicerande, språkutveckling och goda studieresultat. Forskning visar dessutom hur viktig kultur är för hälsan.

Samverkan mellan skola och kulturskola är enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) de mest omfattande insatserna från samhällets sida för att skapa möjligheter för alla barn och unga att utöva och ta del av kultur. Vi ser det som oerhört värdefullt att värna om denna samverkan.

Vad som skulle vara bäst för kulturskolans framtida utveckling vill vi ta en närmare titt på och därför har vi i årets mål och budget gett ett uppdrag till kommunstyrelsen att utreda förutsättningarna för att flytta ansvaret för kulturskolan från barn- och ungdomsnämnden till kultur- och fridsnämnden. Utredningen ska vara genomförd och redovisad senast i juni 2018. Syftet är att se över var kulturskolan bäst kommer till sin rätt för att berika och skapa mervärden för våra barn och unga i kommunen.

Detta utredningsuppdrag var även något som socialdemokraterna ville genomföra när de satt vid makten. Visar utredningen att det kommer innebära negativa konsekvenser för kulturskolan att flytta över till kultur- och fritidsförvaltningen så kommer inte vi att medverka till en sådan förändring. Om de positiva mervärdena är större så kan det dock vara en intressant väg att gå. Detta utredningsuppdrag är inte på något sätt kopplat till en privatisering och det vill vi vara tydliga med.

Kulturen är en stark och positiv kraft i människors liv, därför ska vi göra allt i vår makt för att värna och skapa bästa förutsättningar för vår kulturskola i Sigtuna kommun.

  • Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden
  • Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Svar från Socialdemokraterna:

Är partierna i Koalitionen överens?
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) har i lokalmedia gett uttryck för att externa aktörer är välkomna. Utifrån Regnbågskoalitionens budget där det anges att ”ska upp till 50 procent av all kommunalt finansierad verksamhet kunna utföras av annan leverantör än kommunen” samt att Märsta Konsthall läggs ned, så oroar Socialdemokraterna sig över kulturlivets framtid i Sigtuna kommun. Det är ingen hemlighet att moderaterna sedan tidigare ideologiskt sett inte anser kultur- och fritidsverksamhet tillhöra kommunens kärnverksamhet, vilket innebär att det kan komma att avvecklas.

Kulturskolan spelar en viktig roll för förskolan och grundskolan. Samarbetet mellan dessa kan komma att hotas vid en privatisering av verksamheten genom ökade kostnader som inte skolverksamheten kan bära. Det skulle innebära försämrad musik- och kulturundervisning i Sigtuna kommuns skolor.

Socialdemokraterna uppskattar beskedet från Pernilla Bergqvist och Lars Björling. Det är inte själva anknytningen till nämnden som är den avgörande utan att kulturen och föreningarna fortsatt har hög prioritet i Sigtuna kommun. Vi vill se en stark och växande kommunal kulturskola. Att det finns privata musiklärare mm har inte med diskussionen att göra utan vi vill säkra en framtida kulturskola som samverkar med förskola och grundskola, samt bidrar till en meningsfull fritid för barn och unga i kommunen. Vi delar den synen L och SfS här presenterat och utgår ifrån att det är en samlad åsikt för hela Koalitionen inklusive Moderaterna.

  • Lasse Andersson (S)
    Gruppledare barn- och ungdomsnämnden
  • Marie Axelsson (S)
    Gruppledare kultur- och fritidsnämnden

Säkrare bedömning för rätt stöd

Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening