Vi vill se solceller på Sigtunahems tak!
Vi går mot ljusare tider. Bokstavligen genom att varje dag blir lite längre, men också genom att det finns praktiska lösningar på ett av mänsklighetens stora utmaningar – klimatet.
Solceller förmår producera elektricitet bara genom det ljus som solen skickar emot oss varje dag. Ibland lite mer och ibland lite mindre. Varje dag sätts det upp en miljon solpaneler globalt och även i Sverige ökar användningen snabbt. I flera länder börjar solenergin bli en betydande del av energiförsörjningen.
I Sverige ökade den installerade mängden med 50 procent 2017 och troligen lika mycket 2018, detta från en låg nivå så det är en lång väg innan vi är på samma nivå som exempelvis Tyskland.
I Sigtuna börjar solpaneler också bli allt vanligare. Ideella föreningen Sigtuna Solkraft arrangerade Run for Sun i september då vi sprang en 5 kilometersrunda i Hällsbo och tittade på 10 anläggningar inklusive den på Prästängshallen. Vi tycker att det är kul att det äntligen börjar ta fart i Sigtuna.
Det är på tiden. 2017 låg Sigtuna på 149:e plats i Solcellstoppen, en ranking av Sveriges 290 kommuner. Vi inom Sigtuna Solkraft tycker att vi borde ligga i topp 10.
Sigtuna Kommun har på sistone byggt solceller på ett flertal byggnader vilket är glädjande, både ur klimatperspektiv men också ur ett ekonomiskt perspektiv då man i allmänhet räknar med att solceller betalar sig på 10-15 år och därefter har man gratis el i många år, minst 10-15 år.
En viktig aktör i Sigtuna, kommunägda Sigtunahem, ligger förvånansvärt lågt vad gäller solceller. Det enda projekt vi känner till där solpaneler ska installeras är i Sigtuna Stadsängar. Glädjande men det borde ju vara en självklarhet i varje projekt, men även på existerande hus. Sigtunahem skriver i sin miljö- och kvalitetspolicy att de vill:
- stimulera miljömedvetenheten såväl internt som hos våra hyresgäster, kunder och leverantörer
- ha låg energiförbrukning
- välja material, konstruktioner och kemikalier utifrån ett livscykelperspektiv
Samtliga dessa områden talar för att installera solceller.
Sigtunahem – vad väntar ni på?
Jens Johansson, Ideella föreningen Sigtuna Solkraft
Svar från SigtunaHem:
Hej Jens,
Vi väntar inte, vi agerar. Och försöker att dra vårt strå till stacken för att skapa ett hållbart samhälle. När det gäller nyproduktion så kommer såväl kvarteret Silverskatten i Sigtuna stadsängar och Kulturtorget i Märsta centrum att ha solceller installerade på taken.
Vi har avvaktat teknik- och prisutveckling men under 2019 pågår ett utredningsarbete där vi tittar på i vilken omfattning vi också skulle kunna installera solpaneler på fastigheter i vårt befintliga bestånd.
Solenergi är en beståndsdel i vårt hållbarhetsarbete. Det finns flera andra fronter vi arbetar på. Vi satsar på värmepumpsteknik där värmekällan är berg, vatten eller luft – miljövänliga sätt att ta vara på energi från solen som också hjälper oss att minska energiförbrukningen.
SigtunaHem äger ett eget vindkraftverk, vi köper in eldrivna arbetsfordon och ställer höga miljömässiga krav såväl när vi bygger nytt som när vi renoverar äldre hus.
Vi tycker att det är glädjande att fler är lika engagerade i hållbarhetsfrågor som vi.
- Bertil Hallbäck
Fastighetschef SigtunaHem
redaktion@marsta.nu