Foto: Pressbild

Vi ska minska hedersrelaterat våld

Idag lever många flickor och pojkar i Sverige i något slags hedersförtryck och våld.

Några kommuner som till exempel Uppsala har gjort kartläggningar som visar att två tredjedelar av utrikesfödda flickor i årskurs nio uppgav att de inte fick bestämma vem de skulle gifta sig med och i Malmö 2018 uppgav 13% av eleverna att de lever med oskulds- och våldsnormer. Hur stort mörkertalet är vet vi inte.

Därför beslutade barn- och ungdomsnämnden att det skulle genomföras åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Med hjälp av barn- och elevhälsan har det tagits fram en tydlig och konkret handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck som vi med stor glädje antagit i nämnden den 27 november. Det är en gedigen och konkret handlingsplan som Origo, Sveriges första resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck, uppmärksammat och till och med vill använda som arbetsmaterial för sin verksamhet.

Vi vet att hedersförtryck inte bara handlar om mord och våld, utan också om begränsningar av personlig frihet, tvångsäktenskap och könsstympningar som är en del av hederskulturen. Det centrala i hedersnormen är kontrollen av barn och ungas frihet och sexualitet som kontrollerar hela familjers och släkters så kallade heder. Kontrollen innebär ofta ingrepp i barnets livsutrymme och kan sträcka sig från former av begränsningar som berör klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb och giftermål.

Homo- och bisexuella och personer med könsöverskridande identitet kan uppleva att de kontrolleras och hotas för att de svärtar ner familjens heder. Personer med funktionsnedsättning är en annan extra utsatt grupp som utsätts för tvångsäktenskap, stora frihetsbegränsningar och inte sällan misshandel. Därför kommer vi även att göra en lokal kartläggning som undersöker barn och ungas livsutrymme i Sigtuna kommun.

Vi måste göra mer för de som lever i riskzonen för denna ofrihet och visa att samhället står på de utsattas sida. Ingen ska behöva växa upp under den falska föreställningen att någon kan bestämma över ens kropp, vem man ska gifta sig med eller andra både viktiga och mindre viktiga livsval.

Vi är stolta över handlingsplanen och hoppas att vi med hjälp av den kan upptäcka och uppmärksamma fler barn och unga som lever under hedersförtryck. För alla barn och unga i Sverige har rätt att känna sig trygga och göra egna fria livsval, drömma om framtiden och uppnå sin fulla potential.

  • Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening