Foto: Privat

Valsta Vedugn och paviljongerna var uppe i Kommunrevisionen i mars

Av Uppdrag Gransknings program i den 26:e april fick man intrycket att en del saker hanterats i det fördolda, utan att någon fått insyn.

Riktigt så är det inte.
I Kommunrevisionen, där jag en av sex revisorer, tar vi ganska ofta upp ämnen/frågor som nått oss från allmänheten eller på annat sätt, och som vi anser oss behöva få förklaringar till.

Ett sådant tillfälle var vår träff med kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa och kommundirektör Ulf Berg den 23:e mars i år. Då väckte en revisor, som tillhör ett av kommunledningspartierna, frågan om hur länge Vedugns-pizzerian på Valsta-torget ska få stå kvar. Han hänvisade till andra näringsidkares behov av P-platser för sina kunder.
Khalifa och Berg redogjorde utförligt för läget. Som jag minns det gavs informationen att det finns felaktigheter i detaljplanen. Pizzerian står på arrenderad mark, men bygglov kan inte medges och bygglov finns således inte. Men frågan kommer att lösas.

Under mötets gång nämndes pizzeriaägarens namn. Och vi alla visste vem pizzeriaägaren var/är. Jag kan konstatera att Kommunrevisionens ledning – tre mycket erfarna moderater – inte ansåg att Kommunrevisionen skulle gå vidare med en egen, särskild undersökning i ärendet.

I sammanhanget togs också de tre rödmålade paviljongerna mellan Valsta Centrum och vattentornet upp. Khalifa och Berg informerade oss om att det är oklart vem som är kommunens motpart. De betonade kommunens behov av rådighet över större delar av Valsta – bland annat marken där de tre paviljongerna står – för att kunna bedriva en god stadsutveckling. Jag kan även här konstatera att Kommunrevisionens moderata ledning inte ansåg att Kommunrevisionen skulle gå vidare med en egen, särskild undersökning.

Jag är övertygad om att moderaterna i Kommunrevisionen snarast efter mötet 23:e mars till sina partivänner i Alliansen meddelade vad som kommit fram och redogjorde för sina ställningstaganden (att inte inleda en egen undersökning).
Alltså: Ibrahim Khalifa försökte inte dölja något om Valsta Vedugn och de tre paviljongerna, när vi i Kommunrevisionen ställde frågor den 23:e mars. Dessutom: oppositionen måste en bra tid före Uppdrag Granskning 26:e april ha varit informerad om sakläget via sina representanter i Kommunrevisionen.

Nu är det ändå så, att det i Uppdrag Granskning framförs allvarliga anklagelser om politisk korruption. Detta är något som Kommunrevisionen inte kan negligera. Jag kommer därför att föreslå mina kolleger i Revisionen att anklagelserna i programmet utreds av oss. Till utredningen kommer då bl a Ismet Karademir och flera av de övriga personer som medverkar i programmet att kallas för att få möjlighet att redogöra för sin syn på det hela. Jag kommer också att vädja till (inte forska efter) den ”deep throut”, som omtalas som källa av Sigtunabygden, att träda fram och vittna inför Revisionen.
Jag tänker föreslå mina revisorskolleger, att Kommunrevisionen kallas snarast möjligt till ett sammanträde om den här saken.

  • David Lundqvist (S)
    Koalitionsgruppledare i Kommunrevisionen

Svar från Olov Holst (M)
Uppdrag gransknings program om vänskapskorruptionen inom Socialdemokraterna i Sigtuna talar egentligen för sig själv. Men David Lundqvists inlägg måste bemötas. Lundqvist har de senaste åren tillbringat större delen av sin tid till en intern inkvisition som gått ut på att röka ut de Socialdemokrater som inte kravlöst ställt upp på det mygel som Uppdrag granskning nu visat (och då ska alla veta att det bara är toppen på ett isberg som kom fram i TV-programmet-det finns mer, mycket mer). Andra S-medlemmar, som likt Anna Kalles i programmet, varit kritiska till myglet och maktfullkomligheten har förföljts, hängts ut, hotats och mobbats. Lundqvist har även använt sin plats i den kommunala revisionen, och därmed avvänt skattemedel, för att genomföra dessa interna utrensningar. Jag tycker alla bör veta det när ni läser hans insändare. Han är själv en del av det unkna system Socialdemokraterna infört i kommunen och har under många år varit en del av den grupp som försvarat och bevarat systemet. Hans trovärdighet är därmed i mina ögon noll när han nu säger sig vilja undersöka det hela. Hans ”undersökning” kommer bara visa att inga oegentligheter skett. Jag tror ALLA som såg tv-programmet inser att något är ruttet, riktigt ruttet inom S.

Om Lundqvist hade någon som helst heder i kroppen skulle han avgå omedelbart. Men det är klart, då skulle han ju inte kunna plocka ut arvoden för sitt uppdrag. David Lundqvist är dessutom tvåa på bollen – jag har redan igår begärt att revisionen ska ta upp ärendet och gå till botten med oegentligheterna.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening