Våldsprevention i skolan
I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.
Det finns få saker som drabbar den enskilda människans frihet lika allvarligt som att inte få hjälp när det inträffat ett brott. Alla måste kunna lita på att polisen kommer när det verkligen behövs. Man måste kunna känna sig säker i sitt bostadsområde och på allmänna platser. Våra invånare ska inte känna sig tvungna att avstå från en kvällspromenad på grund av att man inte känner sig trygg. Personal som arbetar i butiker ska inte behöva vara rädda för attacker eller aggressiva kunder som snattar, hotar eller förföljer. För oss liberaler är detta en oerhört viktig fråga.
För att öka tryggheten i kommunen jobbar vi på flera fronter och har lanserat åtgärder som fler fältarbetare, ordningsvakter, kamerabevakning och ett trygghetscenter. Tidiga insatser är av största vikt och vi har därför under 2017 inlett en satsning med våldsprevention i skolan som redan har gett effekt. Det är ett samarbete mellan skola och civilsamhälle för att förebygga våld. Vi ser att antalet kränkningar har minskat och vi vill därför utöka projektet till fler skolor i kommunen.
I Sigtuna kommuns skolor ska det råda nolltolerans mot våld, kränkningar och machokultur. Maktlekar, trakasserier, aggressivt beteende och sexistiskt språkbruk ska stoppas i tidig ålder. Det är därför viktigt att personal, elever och föräldrar får utbildning och mer kunskap om våld, genus och makt.
De mörka krafterna i vårt samhälle med kriminalitet, droghandel och våld i nära relationer ska vi med beslutsamhet bekämpa. Ingen ungdom ska känna det mer lockande att gå med i ett kriminellt gäng än att plugga i skolan och ta ett jobb.
- Pernilla Bergqvist, kommunalrådskandidat Liberalerna
redaktion@marsta.nu