Foto: Arkiv

Vädjan till S att göra det enda rätta

Den 26 april i år sändes tv-programmet Uppdrag granskning som avslöjade omfattande vänskapskorruption inom Socialdemokraterna i Sigtuna. Programmet ledde till att S båda koalitionspartners Liberalerna och Miljöpartiet valde att lämna samarbetet.

Strax innan sommaren bildades en ny koalition bestående av Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Därmed förändrades majoritetsförhållandena i kommunfullmäktige (KF) drastiskt. Tre nya block kan sägas ha bildats. Den nya koalitionen med 25 mandat, S och V med 21 mandat samt SD med 5 mandat. Den nya koalitionen har sedan juni med andra ord kontrollerat såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen och nämnderna. S och V är därmed helt beroende av att göra upp med SD för att fälla koalitionens förslag.

Trots detta sitter S kvar på de flesta ordförandeposterna i nämnderna och kommunstyrelsen. Enligt kommunallagen ska dock nämndernas s.k. presidier (ordförande och vice ordförande) spegla den parlamentariska situationen i KF. Med andra ord ska presidieposterna innehas av den nya koalitionen. För att detta skifte ska ske måste KF fatta beslut om det. Det är dessa beslut som ska fattas på det extra kommunfullmäktigemötet den 24 augusti.

Att ta över kommunledningen mitt i en mandatperiod är vare sig önskvärt eller enkelt och det kräver en omfattande process styrd av kommunallagen och diverse formalia. Men en kommun måste styras. Någon måste ta ansvar och ta över ledningen när den förra inte längre har majoritet i kommunfullmäktige.

I den nya koalitionen har vi varit helt överens om att detta ska göras efter konstens alla regler. Inget trixande, inget spel bakom kulisserna, inga tjuvknep. Därför har varje steg i processen verifierats av kommunens eget kansli och kommunjurist. Till deras stöd har också ytterligare minst tio personer varit inblandade i form av jurister från Sveriges kommuner och Landsting, kommunjurister från andra kommuner, kanslichefer och personal från andra kommuner, osv. Vi har också varit noggranna med total transparens gentemot S. De har under hela processen haft tillgång till exakt samma information som vi.

Denna process hade kunnat vara betydligt mycket enklare om S erkänt den nya koalitionen och därmed det förändrade majoritetsförhållandet i KF och frivilligt lämnat sina platser. Nu har man i stället valt att obstruera processen och därmed dragit ut på den och gjort allt krångligare än nödvändigt.

Nu är vi dock i ett läge där de formella besluten till sist ska fattas. S har ett sista vapen att ta till om de vill fortsätta att blockera det oundvikliga. Man kan på KF den 24 augusti åberopa en s.k. minoritetsåterremiss som innebär att man skjuter upp det oundvikliga beslutet ytterligare en månad. Utgången är dock redan klar och makten har de facto redan skiftat varför en minoritetsåterremiss bara kan syfta till att ett antal S-politiker helt orättmätigt ska få behålla sina arvoden högst en månad till.

Vi vill därför vädja till de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna att göra det enda rätta – släpp igenom besluten på torsdag. Återremittera dem inte. Under tiden ni plockar ut ytterligare en månads arvoden står förvaltningen mer eller mindre stilla i väntan på att den nya kommunledningen ska ta över. De stora förlorarna är kommuninvånarna och de kommer med all sannolikhet komma ihåg detta i valet om bara ett år.

  • Olov Holst (M)
  • Lars Björling (SfS)
  • Karsten Bjärbo (KD)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Karolina Windefalk (MP)

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening