Foto: Riksbanken

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Timmar innan gårdagens nämndmöten, slänger oppositionen fram tre rader om att de vill utöka nämndernas storlek. Det blir omöjligt för invånare, media och inte minst politikerna i nämnden att sätta sig in i förslaget och förstå bakgrunden när underlag saknas.

Det som är ännu mer allvarligt är att det inte finns med några konsekvensanalyser eller kostnadsberäkningar för förslaget. Genom att runda kommunens tjänstemän på detta sätt undviker högeralliansen med stödpartier också att dessa får möjlighet att uttala sig vad konsekvenserna blir ur professionens synvinkel.

Högeralliansen och Miljöpartiet, som är beroende av Sverigedemokraternas stöd, har inte kunnat presentera helheten, men med vad de har sagt hittills innebär det minst 60 stycken fler politiker som ska arvoderas av Sigtuna kommuns skattebetalare. Hur detta trixande ska betalas, det hålls i det dunkla. Ska skatten höjas? Hur mycket ska tas från skolan eller från de äldre för att betala politikernas arvoden och andra kostnader som denna stora omorganisation kan innebära?

På de tre rader man har lyckats prestera framgår det inte vad syftet med förändringen är. På vilket sätt kommer barnskötaren, läraren eller personalen på äldreboendet få bättre förutsättningar i sin vardag med 60 stycken fler politiker? Att fatta stressade beslut med så kort varsel och helt utan underlag är verken seriöst eller transparent. Vi har sett ledarstilen från dag ett och nu ser vi återigen prov på det som genomsyrar högeralliansens samarbete: ogenomtänkt trixande och avsaknad av ansvarstagande för både kommunens verksamhet och ekonomi.

Vad kostnaderna och nyttan blir för kommuninvånarna är högst oklart, osäkerhet råder också kring hur detta beslut kommer att förbättra den kommunala verksamheten. Det vi däremot vet med säkerhet är, att på något sätt måste alla kostnaderna kring högeralliansens busslast med nya politiker betalas.

  • Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S)

Svar från Regnbågskoalitionen:

I Sigtuna kommun har en ny koalition bildats i syfte att fram till valet 2018 arbeta för fortsatt demokratisk utveckling och förbättring av kommunen. Koalitionens ledord är, och ska vara, transparens och öppenhet. Bl.a. vill vi utöka några av kommunens nämnder så att fler partier och politiker ska få insyn i förvaltningarnas arbete och därmed kunna vara med och fatta beslut som ligger i kommuninvånarnas intresse. De föreslagna förändringarna i nämnderna är ett medvetet steg mot ökad demokrati i Sigtuna kommun.

Det tillträdande oppositionsrådet Ibrahim Khalifa (S) kritiserar utökningen av nämnderna med hänvisning till ökade kostnader och bristfälliga underlag. Delar av hans kritik är befogad. De beslutsunderlag som presenterades inför nämnderna i tisdags var inte helt fullödiga och kompletta. Nämnderna är dock beredande organ som väcker ärendet och det slutgiltiga beslutet tas i fullmäktige. Till dess kommer beslutsunderlagen givetvis kompletteras.

Ekonomikontoret har dessutom redan fått uppdraget att räkna på kostnaderna och det ska självklart presenteras en detaljerad kostnadsbeskrivning. Understrykas kan att den preliminära bedömningen från ekonomikontoret är att ökningen är relativt marginell samt att Sigtuna kommun har förhållandevis låga kostnader för demokratiarbete jämfört med andra likvärdiga kommuner.

Vi planerar även justeringar i beredningsprocesserna och andra strukturer som kommer att spara pengar. Ett tydligt exempel är att den nya koalitionen bara har ett kommunalråd, den förra S-ledda hade tre.

Avslutningsvis vill vi understryka att det finns en mängd strukturer som brutits ned under S tid vid makten och man har ofta rundat de demokratiska processerna, vilket TV-programmet Uppdrag granskning tydligt visade exempel på. Vi tar uppdraget att återskapa dessa processer på största allvar. Under resans gång kommer vi, precis som S, säkert göra ett eller annat misstag. Den stora skillnaden blir att vi kommer våga erkänna våra misstag och vara villiga att göra om och göra rätt.

Samtliga företrädare för koalitionen har intentionen att styra kommunen efter konstens alla regler, verka för öppenhet och transparens och inte hålla på med en massa trixande. Det har Sigtuna kommun fått nog av under de senaste femton årens S-styre.

  • Olov Holst (M)
  • Lars Björling (SfS)
  • Karsten Bjärbo (KD)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Karolina Windefalk (MP)

 

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening