Sverige är inte jämställt
Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.
Därför har Liberalerna tagit initiativ till åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning. Uppdraget har getts inom ramen för barn- och elevhälsoenheten.
Varje år dödas 17 kvinnor i Sverige av en man som de älskar eller har älskat. Varje år anmäls mer än 13.000 fall av våld mot kvinnor i nära relation. Grovt våld mot kvinnor i Sigtuna kommun är högre än riksgenomsnittet. Därför kommer Liberalerna alltid stå upp för Kvinno- och tjejjouren i Sigtuna. Vi har också startat ett våldspreventivt projekt i Ekillaskolan som jobbar brett med lärare, föräldrar och elever. Vi är övertygade om att det kommer göra skillnad med att stoppa sexuellt och fysiskt våld innan det cementeras och blir grövre i vuxen ålder.
Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5.900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och trots att kvinnor i Sverige utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. De yrken där kvinnor dominerar ger lägre lön. Därför vill Liberalerna höja brytpunkten för statlig skatt så att många kvinnodominerade yrken som barnmorskor, förskolechefer och specialistsjuksköterskor får mer kvar i plånboken. Utbildning ska löna sig.
Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola och nej till vinstförbud. Återinför RUT som stärker kvinnligt företagande inom hushållsnära tjänster. Där regeringen ser vinstförbud ser vi möjligheter till entreprenörskap och karriärmöjligheter.
Att mammor är hemma längre med barnen än pappor och dessutom därefter går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och efter pensionen.
Sigtuna kommuns pappor är sämre än riksgenomsnittet på att vara föräldralediga och kvinnorna tar ut mer föräldraledighet än riksgenomsnittet. Det behöver vi ändra på. Därför önskar vi alla Sigtuna kommuns unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!
- Pernilla Bergqvist, gruppledare Liberalerna
redaktion@marsta.nu