Stoppa hedersrelaterat förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck är en av de främsta utmaningarna som Sverige står inför på jämställdhetsområdet. Omfattningen av hedersförtrycket är svårt att sätta en exakt siffra på, men olika studier har visat att så många som hundratusen eller fler kan vara drabbade i varierande utsträckning. Kvinnor drabbas främst, men även män är utsatta och det är inte ovanligt att de många gånger påtvingas rollen som såväl offer som förövare.


Problemet är inte nytt, men okunskapen bland myndigheter som kommer i kontakt med det står i vägen för ett samordnat, kraftfullt bemötande av dess många uttryck, orsaker och utbredning. 

Varje år förs flickor och unga kvinnor utomlands för att tvingas undergå könsstympning eller giftas bort mot sin vilja.

Svenska myndigheter har begränsade möjligheter att hjälpa dem när de väl har försvunnit från Sverige.

Sverige måste bli bättre på att upptäcka, förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. För att lyckas med denna målsättning krävs flera åtgärder. Förbättrad integration, satsningar på ökad kompetens bland berörda yrkesgrupper och skärpt lagstiftning är alla väsentliga beståndsdelar i ett långsiktigt arbete mot hedersförtryck.

Ett äktenskap ska ingås av fri vilja.

Barn- och tvångsäktenskap ingås dock på helt andra grunder. Syftet är inte uppnå livslång glädje och lycka. Istället är äktenskapen ägnade att kontrollera kvinnan eller flickan som tvingas till det för att skydda och bevara familjens heder. Det rör sig om en grov kränkning av den drabbades frihet och integritet och försätter ofta den utsatte i ett beroendeförhållande som hon inte kan ta sig ur.

Vi ser idag att allt fler flickor, och även pojkar, tvingas till livsval som inte är deras egna.

Att inte få följa med klasskompisarna till simhallen under skoltid, att få sin mobil genomsökt efter olämpliga kontakter, att inte få välja den flick- eller pojkvän man själv vill ha. Detta är oacceptabelt i ett land som Sverige, där alla ska ha rätt att fatta livsavgörande beslut efter eget huvud. 

Moderaterna föreslår därför en rad åtgärder för att underlätta för utsatta barn och ungdomar att få göra sina egna val i livet:

Hårdare straff för tvångsäktenskap och vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

Straffen för dessa brott motsvarar inte brottens allvar och behöver därför skärpas. Det kryphål för utländska barnäktenskap som lagen idag möjliggör måste slutas. För att göra det enklare för polis att ingripa i ett tidigare skede måste förberedelse eller försök till brottet till tvångsäktenskapsresa kriminaliseras.

Förbättringar av polisens utredningsarbete.
Polisen spelar en mycket viktig roll i arbetet mot hedersförtryck.

Det är viktigt att myndigheten samordnar sin kompetens och sina resurser för att effektivt möta hedersbrottsligheten. Specialiserade poliser måste finnas tillgängliga för att erbjuda stöd och expertis i utredningar av hedersbrottslighet.
Bättre utbildning för berörda yrkesgrupper.

Yrkesgrupper som kommer i kontakt med personer som är utsatta för hedersförtryck måste känna till problematiken, förstå dess struktur och vad man ska erbjuda för stöd åt de som är drabbade. Poliser, vårdpersonal, medarbetare inom skolan och andra berörda yrkesgrupper måste därför ha ökad kunskap och kännedom om hedersrelaterat våld och förtryck.

  • 
Anna Malm Kelfve (M), vice ordförande Individ- och familjeomsorgsnämnden
Louise
  • Skeppare (M), ersättare Individ- och familjeomsorgsnämnden
  • 
Karolina Holst (M), ersättare Individ- och familjeomsorgsnämnden

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening