Foto: Privat

Skarpt läge har uppstått i privatiseringsfrågan

Utifrån den politiska situation som uppstod den 29:e april har det kommit ett tydligt besked. Ska de politiska ledningsförhållandena ändras, så är det Sigtuna-alliansens budget som ska gälla.

Vi får utgå från att detta omfattar alla inslag i fullmäktiges behandling av kommunens budget för 2016. Inte bara siffrorna, alltså, utan också de uppdrag som fullmäktige gav till kommunstyrelsen.

I budgetbeslutet (november 2015) var alla överens om att ”Kommunstyrelsen får i uppdrag att under 2016 till kommunfullmäktige presentera ett förslag till program med mål och riktlinjer för kommunala angelägenheter som utförs av privata utförare.”

Sigtunaalliansen skilde dock på denna punkt ut sig med ett klart avvikande tillägg, nämligen: ”Planen ska även innefatta förslag på införandet av utmaningsrätt och kundvalssystem inom all kommunal verksamhet som inte är myndighetsutövning eller av strategisk betydelse”.

Med den nya politiska situationen efter 29:e april blir alltså läget i denna fråga helskarpt redan nu till hösten. Då ska kommunfullmäktige besluta om vad som ska gälla i privatiseringsfrågan från januari 2017 till december 2018.

I Sigtuna kommun finns ca 140 verksamheter/enheter som skulle kunna privatiseras av en enig allians med hoppande majoritet.

Konkret behöver Sigtunaalliansen därför till hösten klargöra vilka verksamheter/enheter man vill föra över till privat drift. Det kan gälla förskolor, grundskolor, kulturskolan, särskilda boenden för äldre, hemtjänstgrupper, LSS-boenden, bibliotek, gatu- och parkskötsel, fritidsgårdar, idrottsplatser, badanläggningar m fl. Redan i januari 2017 kan det vara skarpt genomförandeläge.

Det är svårt att tro att detta skulle kunna gå smärtfritt för alla i Sigtunaalliansen, hur tvärsäkert det ovannämnda uttalandet än är.

Vill t ex centern privatisera Skepptuna skola, Odensala skola och Råbergsskolan?

Vill t ex Kristdemokraterna privatisera Ärlinghem, Arhem, Ymer, hemtjänstområdena och LSS-boendena?

Vill t ex Samling för Sigtuna privatisera Sigtunabiblioteket, S:t Olofs skola, S:ta Gertruds skola, S:t Persskolan, Sigtuna fritidscenter och Sigtuna Museum?

Det är svårt att tro att C, KD och SfS skulle låta sig pushas att privatisera på så bred front.

Läget i Sigtunapolitiken har alltså fr o m 29:e april plötsligt blivit sådant att mycket stora saker står på spel redan i höst. Saker som inte hade behövt bli aktuella förrän i valrörelsen 2018, då väljarna skulle kunna få avgöra om man vill privatisera av kommunala verksamheter/enheter eller inte.

Hade det från majoritetssamarbetet avhoppande partiet tänkt på det i sitt 29:e-april-beslut? T ex att följden kan bli att skötseln av kommunens10 naturreservat privatiseras 2017? Är det inte läge att ta en funderare på att gå tillbaka in i majoritetssamarbetet igen?

– David Lundqvist
enskild S-debattör

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening