Skarpt läge har uppstått i privatiseringsfrågan
Utifrån den politiska situation som uppstod den 29:e april har det kommit ett tydligt besked. Ska de politiska ledningsförhållandena ändras, så är det Sigtuna-alliansens budget som ska gälla.
Vi får utgå från att detta omfattar alla inslag i fullmäktiges behandling av kommunens budget för 2016. Inte bara siffrorna, alltså, utan också de uppdrag som fullmäktige gav till kommunstyrelsen.
I budgetbeslutet (november 2015) var alla överens om att ”Kommunstyrelsen får i uppdrag att under 2016 till kommunfullmäktige presentera ett förslag till program med mål och riktlinjer för kommunala angelägenheter som utförs av privata utförare.”
Sigtunaalliansen skilde dock på denna punkt ut sig med ett klart avvikande tillägg, nämligen: ”Planen ska även innefatta förslag på införandet av utmaningsrätt och kundvalssystem inom all kommunal verksamhet som inte är myndighetsutövning eller av strategisk betydelse”.
Med den nya politiska situationen efter 29:e april blir alltså läget i denna fråga helskarpt redan nu till hösten. Då ska kommunfullmäktige besluta om vad som ska gälla i privatiseringsfrågan från januari 2017 till december 2018.
I Sigtuna kommun finns ca 140 verksamheter/enheter som skulle kunna privatiseras av en enig allians med hoppande majoritet.
Konkret behöver Sigtunaalliansen därför till hösten klargöra vilka verksamheter/enheter man vill föra över till privat drift. Det kan gälla förskolor, grundskolor, kulturskolan, särskilda boenden för äldre, hemtjänstgrupper, LSS-boenden, bibliotek, gatu- och parkskötsel, fritidsgårdar, idrottsplatser, badanläggningar m fl. Redan i januari 2017 kan det vara skarpt genomförandeläge.
Det är svårt att tro att detta skulle kunna gå smärtfritt för alla i Sigtunaalliansen, hur tvärsäkert det ovannämnda uttalandet än är.
Vill t ex centern privatisera Skepptuna skola, Odensala skola och Råbergsskolan?
Vill t ex Kristdemokraterna privatisera Ärlinghem, Arhem, Ymer, hemtjänstområdena och LSS-boendena?
Vill t ex Samling för Sigtuna privatisera Sigtunabiblioteket, S:t Olofs skola, S:ta Gertruds skola, S:t Persskolan, Sigtuna fritidscenter och Sigtuna Museum?
Det är svårt att tro att C, KD och SfS skulle låta sig pushas att privatisera på så bred front.
Läget i Sigtunapolitiken har alltså fr o m 29:e april plötsligt blivit sådant att mycket stora saker står på spel redan i höst. Saker som inte hade behövt bli aktuella förrän i valrörelsen 2018, då väljarna skulle kunna få avgöra om man vill privatisera av kommunala verksamheter/enheter eller inte.
Hade det från majoritetssamarbetet avhoppande partiet tänkt på det i sitt 29:e-april-beslut? T ex att följden kan bli att skötseln av kommunens10 naturreservat privatiseras 2017? Är det inte läge att ta en funderare på att gå tillbaka in i majoritetssamarbetet igen?
– David Lundqvist
enskild S-debattör
redaktion@marsta.nu