David Lundqvist (S)Foto: Privat
Pierre Cengiz-Edstrand (MP)Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Sigtunabor: spara ner det unika protokollet!

Protokollet från Kommunstyrelsens sammanträde 2016-05-16 är ett av de märkligare i Sigtuna kommuns historia. Kanske det allra märkligaste. Här kan man se hur en person bryter 15,5 års majoritetssamarbete i Sigtuna kommun.

Historieintresserade (och alla andra) kommunmedlemmar rekommenderas att spara ner protokollet. Det är unikt.

I protokollet kan man i §§ 95-109 se hur MP-kommunalrådet systematiskt röstar på ”bordläggning” i ärende efter ärende, och tillsammans med oppositionen ”vinner” med 8-7.

Ärendena gäller t ex
-planuppdrag avseende verksamheter vid Rosersbergs cirkulationsplats,
-avtal om infartsparkering i Märsta,
-kameraövervakning i Sigtuna kommun,
-reducering av egenavgift för mat för vuxna vid stöd- och omsorgsboende,
-yttrande rörande tillämpning av villkor 10 i miljötillståndet för Arlanda flygplats (denna bordläggning (§ 103) är särskilt märklig),

Men protokollet visar också bordläggningar av mera kuriöst slag, t ex av det helt opolitiska ärendet
-begäran om entledigande från uppdrag i kommunala pensionärsrådet samt fyllnadsval.

Varför drevs de fram?
Varför drev MP-kommunalrådet fram alla dessa bordläggningar? Jo. svaret finns i protokollets inledande § 94, där oppositionen och han själv inte fick gehör för en överraskande manöver. Det är ytterligare ett skäl att spara ner protokollet. Det visar hur en enstaka person bryter 15,5 års framgångsrikt majoritetssamarbete här i kommunen. Det finns att hämta på kommunens hemsida (leta under ”Politik och demokrati”).

Vad händer härnäst?
De närmaste dagarna och veckorna blir spännande. Kommer MP-kommunalrådet att göra även KS-sammanträdet 2016-06-13 till ett koalitionsbrytande ”bordläggningssammanträde”? Han måste bestämma sig snabbt nu. För redan 2016-05-30 sammanträder Kommunstyrelsens arbetsutskott. Om han deltar där, måste han visa korten. Låt oss – för Sigtuna kommuns skull – hoppas att han tar sitt förnuft till fånga, återansluter sig till koalitionen och släpper fram nödvändiga beslut.

Det räcker med ett märkligt KS-protokoll. Sigtunaborna vill nog inte ha fler sådana på ett bra tag.

Men – blir det ett ”bordläggningssammanträde” även vid Kommunstyrelsemötet 2016-06-13, kommer jag – tror jag – att ganska snart därefter lämna in ett förslag om att namnet på Kommunstyrelsens sammanträdesrum ska ändras från ”Skölden” till ”Pierres sandlåda”.

PS. Jag borde naturligtvis inte ha skrivit den sista meningen. Men ibland flyger fan i en, och man kan inte låta bli att skriva onödiga saker. Förlåt, MP-kommunalrådet! DS.

  • David Lundqvist (S)

Svar från Miljöpartiet
Miljöpartiets styrelse har tidigare upplyst om att det inte finns något formellt samarbete sedan ett år tillbaka. Det innebär att MP’s företrädare får rösta fritt. Vi är de första att beklaga att samarbetet brustit efter alla dessa år. Skälet till samarbetssvårigheterna beror på (S) bristande ledarskap. (S) behöver börja med att rannsaka sig själva.

  • Pierre Cengiz Edstrand
    Kommunalråd (Mp)
    Sigtuna kommun

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening