S har hjälpt många föreningar sedan 2002
I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.
Affären prövades senare av förvaltningsdomstolarna och befanns ren. Det är alltså inte fel av en kommun att underlätta för organisationer och föreningsliv att skaffa lokaler eller att ordna anläggningar för deras verksamhet. Från 2002 och framåt har Socialdemokraterna som ledande/styrande parti i Sigtuna i stället sett sådana insatser som en viktig uppgift.
Exemplen är många.
En ytterligare ishall på Pinbacken byggdes efter önskemål från Arlanda Wings.
Midgårdsvallen byggdes utifrån både allmänna önskemål men också på särskilda önskemål från idrottsrörelsen i kommunen.
En ny sporthall byggdes i anslutning till Vikingahallen utifrån handbollens behov.
Koloniområdet söder om Beckers avvecklades och koloniföreningen fick möjlighet att starta på nytt i Steningedalen.
En båtuppläggningsplats vid Flottvik i Rävsta för anordnades för Sigtuna båtklubb.
Ett nytt stort sportcentrum byggdes på Prästängarna på önskemål från bl a Sigtuna Tennisklubb.
Ett nytt sportcentrum med konstgräsplan och sporthall (Rosershallen) byggdes intill Råbergshallen.
En ny cricketplan med klubbhus anlades norr om Midgårdsvägen.
Nya Rävsta ridcenter byggdes i samarbete med Märsta ridklubb.
Ett center för olika kanot- rodd- och andra vattensporter – vid gamla Garnsviksbron – anordnades med kommunal uppbackning.
En ny bygdegård byggdes för Odensala bygdegårdsförenings m fl behov. Efter 10 år som hyresgäst kommer bygdegårdsföreningen att få överta fastigheten.
Gröna Ladan öppnade igen i oktober 2015 via ett finansierande hyresavtal med kommunen. Ideella krafter sköter driften.
Med kommunalt stöd byggdes ett nytt klubbhus för SK Wigör vid Odensala idrottsplats.
Med reservation för eventuella detaljfel – vad visar de ovan uppräknade exemplen? Jo, att Uppdrag granskning hade fel i sin skruvade framställning om ”kyrktomten”. Detta stod i och för sig klart för de flesta redan under programmets gång. Hade programmakarna gjort sig besväret att belysa S-styrets ambitiösa stöttning av föreningslivet från 2002 och framåt, hade bilden blivit en helt annan.
Och folk hade förstått att det inte var en slump att Sigtuna korades till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2013, då motiveringen löd:
”Sigtuna kommun har under året genomfört stora framtidssatsningar som främjat föreningslivet och den mångfald av verksamheter som olika föreningar bedriver. Kommunen har framför allt utmärkt sig genom att göra stora investeringar, utvidgat nolltaxan och ökat servicen till föreningar. Utomordentligt utmärkande är att Sigtuna kommun arbetar med att systematiskt uppmuntra och ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att, som självständig kraft i lokalsamhället, utveckla verksamheter och därmed skapa växtkraft för den sociala ekonomin i kommunen.”
Slutligen: hade alla föreningsstödjande satsningar kommit till, om inte S haft den politiska ledningen i Sigtuna kommun sedan 2002? Läsaren får själv fundera på svaret.
- David Lundqvist, enskild S-debattör
redaktion@marsta.nu