David LundqvistFoto: Privat

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

Affären prövades senare av förvaltningsdomstolarna och befanns ren. Det är alltså inte fel av en kommun att underlätta för organisationer och föreningsliv att skaffa lokaler eller att ordna anläggningar för deras verksamhet. Från 2002 och framåt har Socialdemokraterna som ledande/styrande parti i Sigtuna i stället sett sådana insatser som en viktig uppgift.

Exemplen är många.
En ytterligare ishall på Pinbacken byggdes efter önskemål från Arlanda Wings.
Midgårdsvallen byggdes utifrån både allmänna önskemål men också på särskilda önskemål från idrottsrörelsen i kommunen.
En ny sporthall byggdes i anslutning till Vikingahallen utifrån handbollens behov.

Koloniområdet söder om Beckers avvecklades och koloniföreningen fick möjlighet att starta på nytt i Steningedalen.

En båtuppläggningsplats vid Flottvik i Rävsta för anordnades för Sigtuna båtklubb.

Ett nytt stort sportcentrum byggdes på Prästängarna på önskemål från bl a Sigtuna Tennisklubb.

Ett nytt sportcentrum med konstgräsplan och sporthall (Rosershallen) byggdes intill Råbergshallen.

En ny cricketplan med klubbhus anlades norr om Midgårdsvägen.

Nya Rävsta ridcenter byggdes i samarbete med Märsta ridklubb.

Ett center för olika kanot- rodd- och andra vattensporter – vid gamla Garnsviksbron – anordnades med kommunal uppbackning.

En ny bygdegård byggdes för Odensala bygdegårdsförenings m fl behov. Efter 10 år som hyresgäst kommer bygdegårdsföreningen att få överta fastigheten.

Gröna Ladan öppnade igen i oktober 2015 via ett finansierande hyresavtal med kommunen. Ideella krafter sköter driften.

Med kommunalt stöd byggdes ett nytt klubbhus för SK Wigör vid Odensala idrottsplats.

Med reservation för eventuella detaljfel – vad visar de ovan uppräknade exemplen? Jo, att Uppdrag granskning hade fel i sin skruvade framställning om ”kyrktomten”. Detta stod i och för sig klart för de flesta redan under programmets gång. Hade programmakarna gjort sig besväret att belysa S-styrets ambitiösa stöttning av föreningslivet från 2002 och framåt, hade bilden blivit en helt annan.

Och folk hade förstått att det inte var en slump att Sigtuna korades till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2013, då motiveringen löd:

”Sigtuna kommun har under året genomfört stora framtidssatsningar som främjat föreningslivet och den mångfald av verksamheter som olika föreningar bedriver. Kommunen har framför allt utmärkt sig genom att göra stora investeringar, utvidgat nolltaxan och ökat servicen till föreningar. Utomordentligt utmärkande är att Sigtuna kommun arbetar med att systematiskt uppmuntra och ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att, som självständig kraft i lokalsamhället, utveckla verksamheter och därmed skapa växtkraft för den sociala ekonomin i kommunen.”

Slutligen: hade alla föreningsstödjande satsningar kommit till, om inte S haft den politiska ledningen i Sigtuna kommun sedan 2002? Läsaren får själv fundera på svaret.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening