Foto: Jamshid Jamshidi

Rosersbergarna får inget naturreservat!

Sedan 2012 har kommunen lagt tid, kraft och uppskattningsvis 100.000 kronor på att ta fram alla underlag för att skydda tio hektar av den värdefulla Råbergsskogen.

Ett naturreservat som skulle motsvara en yta på 14 fotbollsplaner.  Initiativet togs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, men beslutet om utredningen togs i total politisk enighet. Reservatet skulle säkerställa tillgången till värdefull natur och en skog för rosersbergare i alla åldrar att kunna strosa eller motionera i.

När alla underlag var klara och presenterades i kommunstyrelsen i april i år beslöt den moderatledda majoriteten plötsligt att avbryta hela processen och slänga dokumenten som arbetats fram i papperskorgen!

Mest överraskande var att Centerpartiet, med Gill Brodin i spetsen, helt bytt fot trots att partiet lämnat ett mycket positivt remissvar i frågan för mindre än ett halvår sedan.

Eftersom det har byggts mycket industrilokaler med arbetstillfällen söder och väster om villasamhället och snart kommer många nya bostäder väster om järnvägen att byggas tycker vi socialdemokrater att det vore på sin plats att säkra tillgången till denna nära natur i Råbergsskogen.

Det ville inte de borgerliga partierna!

– Gun Eriksson (S), Oppositionsråd
– Ronaldo Rosales (S), rosersbergsbo

Svar från Centerpartiet
Centerpartiet har som enda parti svarat på den remissrunda som gick ut under utredningen 2018 av det tänkta reservatet. För oss är det viktigt att OM det skulle bli ett reservat också vara tydliga med att det då är rimligt att utöka området så att inte delar av motionsspåret hamnar utanför som i det ursprungliga förslaget.

Bedömningen är att en fortsatt reservatsbildning inte är motiverad eftersom syftet redan är uppnått. De fornlämningar som finns där idag lyder under speciella lagar och vi är redan nu hindrade att hantera området fritt.

När vi tillträdde 2017 (i regnbågskoalitionen) hade arbetet legat på is länge. Miljöpartiet tog initiativ till reservatet redan 2012, men den S-ledda kommunledningen duckade och avslutade aldrig utredningen under sin tid vid makten. När Miljöpartiet tog upp ärendet i regnbågskoalitionen fortsatte vi arbetet med utredningen som nu slutförts.

Efter diskussioner med övriga partier i kommunledningen valde Centerpartiet att, ansluta till den övriga majoriteten för att inte anlägga ett reservat.

Det här är ytterligare ett arv vi fått ta över från föregående kommunledning och som vi nu utrett och tagit ställning till, precis så som det ska gå till. Det är mer häpnadsväckande att S inte under sina år vid makten såg till att instifta reservatet.

Jag känner mig trygg i att Råbergsskogen fortsätter vara den plats den är idag och det tror jag är viktigast för invånarna.

  • Gill Brodin Gruppledare
    Centerpartiet i Sigtuna kommun

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening