Olycka i korsningen väg 263/Märstavägen har blivit en vanlig syn.Foto: MMS-Bild

Riskera inte andras liv för sekunder

Då hände det igen, en olycka i korsningen Märstavägen ut mot 263. Jag är inte förvånad! Jag åker på vägen kanske 5-6 gånger i veckan. Ofta, inte sällan, slänger sig en bil ut från Märstavägen mot Märsta eller en optimist som ska in snabbt söderifrån in mot Sigtuna. Varför denna sekundjakt?

Det ska nämnas att jag är ingen fartdåre i trafiken, mer regel än undantag har jag barn i bilen och åker lagligt, särskilt eftersom det är en kamera i anslutning till den här korsningen och just den kameran är en av de flitigaste på att ”haffa” fortkörare. Så vad är då problemet i korsningen Märstavägen/Väg263? Är det verkligen så bråttom att man riskerar både sin egen och andras liv för att vinna enstaka sekunder? Vad ger dig rätten att åka ut när det komma en bil i 80 km/h. Visst det är tråkigt att vänta, men väjningsplikten är ändå på bilister från Märstavägen.

Korsningen kan kännas riskabel, kanske är risken störst om man står och väntar på att svänga in från Märsta mot Sigtuna. Då är man i en ganska utsatt position med bilar som åker omkring från alla håll. Men om alla respekterar trafikreglerna som gäller kommer få olyckor inträffa i korsningen. Jag är dock väldigt trött på att riskera mitt och mina barns liv för att någon fått för sig att åka ut rätt framför nosen på mig. Jag har heller inte klart för mig hur olyckan gick till så det kan ju trots allt ha varit en olyckshändelse denna gång. Ordspråket en gång är ingen gång men två gånger är en gång för mycket talar för att varje olycka i korsningen inte är en olyckshändelse utan att något varit vållande.

Vägen är inte kommunens ansvar utan Trafikverkets, jag har inte sett att någon säkerhetsanpassning av den är inom sikte. Främst ska 263:an ordnas upp kring Ölsta/Steningehöjden och Arlandastad. Vi är många i kommunen som är beroende av vägen, det underlättar om vi respekterar varandra i trafiken och inte utsätter varandra för onödiga risker.

Den här korsningen är inte det enda problemet i kommunen. Centrumleden, Valstavägen och Bristagatan är tre andra vägar där det sker en del onödiga olyckor. Numera får man en bil rätt i baken i praktiken överallt i kommunen och det ska köras om praktiskt taget på cykelvägar och trottoarer. För att inte tala om en del pizzabilar som tror att det pågår formel 1-race på 50-vägar. Det är så klart svårt att jaga enskilda trafikanter men förare i yrkestrafik bör man utan problem kontakta, ring upp och berätta att deras förare kört hetsigt. Ett annat sätt att markera är att helt enkelt inte använda det företag som använder förare som inte kan bete sig i trafiken.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening