Foto: Jamshid Jamshidi

Om kommunrevision och representativ demokrati

Förre fullmäktigeledamoten och socialdemokratiske veteranen William Pettersson ger sin syn på David Lundqvists agerande.

Lars-Erik Kalles inlägg:
Lars-Erik Kalles (LEK) hävdar i sitt inlägg att David Lundqvists (DL) agerande på nätet skapar bristande förtroende för honom i hans uppdrag som förtroendevald kommunrevisor och att det även drabbar kommunrevisionen som funktion. Lars-Erik Kalles (LEK) konstaterar att en kommunrevisor bör vara opartisk och neutral och alltså inte agera partipolitiskt i sin roll som kommunrevisor.

Kommunallag och SKL:s riktlinjer
Utifrån kommunallagen (KL), ett stort antal utredningar, riktlinjer för god revisionssed (enligt Sveriges kommuner och Landsting (SKL))samt tradition och erfarenhet hos många kommunrevisorer (varav LEK är en av de erfarnare) samt den långa diskussionen om demokratins villkor, och särskilt då den representativa demokratins villkor och problem kan man helt instämma i denna del av LEK:s synpunkter.

Att avfärda dem med personargument är både okunnigt och enfaldigt och innebär ett försök att dölja ett för demokratin mycket allvarligt problem, nämligen (med aktuell anknytning) TRUMPIFIERINGEN av den politiska debatten.

I Kommunallagen framhålls revisorns oberoende, självständighet , saklighet och objektivitet. Revisorerna skall vara partipolitiskt neutrala i sitt uppdrag och inte granska och pröva utifrån partipolitiska grunder eller driva partipolitiska processer. Detta är viktigt för att medborgarna skall ha förtroende för revisionen. Till de formella reglerna hör även att beakta allas likhet inför lagen.

För att medborgarna skall känna att revisionen är trovärdig och har legitimitet är det viktigt att kommunrevisorerna uppfyller dessa krav.

Kommunrevisorns uppdrag:
Revisorernas uppdrag är att granska den kommunala verksamheten och pröva om de förtroendevalda genomfört sitt uppdrag, dvs hur tilldelade resurser använts, att verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, att räkenskaperna är rättvisande och att den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. Uppgiften är även att bedöma om fullmäktiges beslut efterlevs och om verksamheten uppnår de politiskt satta målen.

Kommunrevisorns roll i den kommunala organisationen:
Kommunrevisorer tillsätts av kommunfullmäktige (KF) dvs av det enda organ som medborgarna väljer i en kommun. Revisorerna fullgör sitt uppdrag självständigt, samarbetar i det löpande arbetet och strävar efter att ta gemensam ställning. Det enda organ i kommunen som revisorerna ej granskar är kommunfullmäktige.

Kommunrevisorerna skall alltså ge kommunfullmäktige och medborgarna underlag för bedömning av och utkrävande av ansvar för verksamhetens skötsel. Alla är eniga om att detta ställer krav på oberoende, självständighet och objektivitet (opartiskhet och saklighet).

SKL har i flera skrifter redovisat hur detta bör gå till rent praktiskt.

Kommunrevisorerna som en del av den representativa demokratin:
Den kommunala demokratin, som är en representativ demokrati har alltså som ett inbyggt kontrollsystem kommunala revisorer, som tillsammans med professionella yrkesrevisorer granskar hur kommunens sköts både ekonomiskt och verksamhetsmässigt, som granskar måluppfyllelse och som bevakar att korruption mm ej äger rum. Att kontrollsystem finns och fungerar och att organisationen möjliggör kontroll och att öppenhet och genomskinlighet finns i kommunens alla beslut skall bevakas av kommunrevisorerna. Kommunrevisorerna utses av KF på förslag av partierna i kommunen.

Kommunrevisorerna är medborgarnas ögon i den kommunala verksamheten. Det är viktigt att verksamheten granskas oberoende, opartiskt , sakligt utan påverkan av ovidkommande hänsyn.

Kan David Lundqvist sitta kvar som kommunrevisor?
Om LEK har rätt att DL ej är oberoende, opartisk eller saklig samt påverkas av partipolitiska skäl och driver en partipolitisk process bör DL bytas ut. Jag är benägen att hålla med. Medborgarna i Sigtuna kommun drabbas och den representativa demokratin skadas om så inte sker.

Nu är det Kommunfullmäktige och Socialdemokraterna som äger frågan. Vad kommer de att göra?

  • William Petersson (S), tidigare fullmäktigeledamot

Svar från David Lundqvist
Det är bra att det blir debatt och att jag granskas hårt. Det är saken värd.
Jag har skrivit ”Sugen på makten. En skrift om Olov Holst” som privatperson.
Jag hävdar att jag har erfarenhet, omdöme och intellektuell kapacitet att sköta mitt uppdrag som kommunrevisor korrekt.

Och jag säger som jag sagt tidigare: uppdraget som jag har som kommunrevisor 2014->april 2019 står i varje ögonblick till mitt partis och till kommunfullmäktiges förfogande. Vill man avsätta mig, så accepterar jag i så fall en sådan utgång utan protest. Jag har ju – liksom alla andra förtroendevalda – mitt uppdrag bara till låns.
Jag inbjuder William Petersson (liksom jag tidigare inbjudit Lars-Erik Kalles) att skriva brev till Socialdemokraterna i Sigtuna och till Sigtuna kommunfullmäktige och föreslå att jag fråntas uppdraget som kommunrevisor.

Om ni gör det, så ser jag fram emot den debatt och den beredning/hantering ett sådant ärende skulle generera. Om inte annat kommer det att leda till att ”Sugen på makten. En skrift om Olov Holst” blir läst.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening