Varje år sedan 2010 står Kommunstyrelsens ordförande för en nyårskrönika på märsta.nu. För andra året i rad är det Olov Holst (M) som levererar krönikan.

Olov Holst: Det finns utmaningar 2019

Det händelserika året 2018 har nu passerat. Min personliga upplevelse av året präglas mest av valet och allt som hade med det att göra. Visserligen har inte Sverige fått någon ny regering, men Sigtuna kommun har fått en ny, stabil allianskommunledning som jag har den stora glädjen att leda.

Våren 2018 ägnades till stor del åt två saker; att styra kommunen och ta rätt beslut med invånarnas bästa i fokus samt att förbereda den kommande valrörelsen. Att ta över styret av vår fina kommun som länge misskötts av tidigare kommunledningar, var en betydligt tyngre uppgift än vi räknat med. Det blev alltmer uppenbart att vi, för kommunens bästa, helt enkelt var tvungna att vinna valet för att få en chans att ställa allt till rätta. Därför blev valförberedelserna viktigare än någonsin.

Sommaren blev den varmaste i mannaminne och Sverige stannade upp på många sätt. Tills det var dags att sparka igång valrörelsen. Valet genomfördes tidigare än vanligt och valrörelsen blev därför kort och intensiv, men väldigt rolig! Jag hoppades självklart på framgång i valet, men glädjen blev lite extra stor när Moderaterna för första gången någonsin blev kommunens största parti och vi kunde, till skillnad från många andra kommuner, säkra en stabil alliansmajoritet för den kommande mandatperioden.

Efter valet kunde vi därmed fortsätta det långsiktiga arbetet med att stärka ekonomin, arbeta för ökad trygghet och ge förutsättningar för att alltid kunna leverera välfärdstjänster av hög kvalitet till kommuninvånarna. Vi har behövt göra, och kommer behöva göra fler, prioriteringar som inte alltid uppskattas av alla, men som är helt nödvändiga för att kommunen ska kunna kunna erbjuda det kommunen ska stå för. Och precis som vi sa i valet lovar vi inte allt till alla, men vi håller det vi lovar och vi vågar göra de tuffa prioriteringarna som socialdemokraterna inte klarade av.

Vi gör också en genomlysning av kommunens organisation och sätt att arbeta. Allt i syfte att öka effektiviteten och att gå från att vara en förvaltande organisation till att bli en serviceorganisation där kommuninvånaren alltid ska vara i fokus. Det har varit en fröjd att se och höra hur efterlängtade många förändringar har varit, både bland medarbetare och kommuninvånare. Ännu ett bevis på att vi gör rätt saker!

I förra årets krönika skrev jag att Sigtuna kommun stod inför en mängd stora utmaningar som vi inte kunde blunda för. Utmaningarna, eller problemen som de faktiskt borde kallas, måste hanteras och det är det vi gör nu. Ett av problemen är otryggheten i hela länet och i Sigtuna kommun.

Det tar vi på allvar och är, efter maktskiftet 2017, en av de kommuner som satsar mest på trygghetsskapande åtgärder. Det är med stor tillförsikt vi i januari i Märsta centrum inviger länets första Trygghetscenter och redan nu får vi signaler om hur polis och räddningstjänst ökar närvaron i kommunen. De riktiga resultaten kanske inte syns överallt för alla än, men vi kommer aldrig sluta arbeta för en tryggare Sigtuna kommun.

Med dessa ord vill jag tacka för förtroendet och önska er alla ett riktigt gott nytt år!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening