Varje år sedan 2010 står Kommunstyrelsens ordförande för en nyårskrönika på märsta.nu. För andra året i rad är det Olov Holst (M) som levererar krönikan.

Olov Holst: Det finns utmaningar 2019

Det händelserika året 2018 har nu passerat. Min personliga upplevelse av året präglas mest av valet och allt som hade med det att göra. Visserligen har inte Sverige fått någon ny regering, men Sigtuna kommun har fått en ny, stabil allianskommunledning som jag har den stora glädjen att leda.

Våren 2018 ägnades till stor del åt två saker; att styra kommunen och ta rätt beslut med invånarnas bästa i fokus samt att förbereda den kommande valrörelsen. Att ta över styret av vår fina kommun som länge misskötts av tidigare kommunledningar, var en betydligt tyngre uppgift än vi räknat med. Det blev alltmer uppenbart att vi, för kommunens bästa, helt enkelt var tvungna att vinna valet för att få en chans att ställa allt till rätta. Därför blev valförberedelserna viktigare än någonsin.

Sommaren blev den varmaste i mannaminne och Sverige stannade upp på många sätt. Tills det var dags att sparka igång valrörelsen. Valet genomfördes tidigare än vanligt och valrörelsen blev därför kort och intensiv, men väldigt rolig! Jag hoppades självklart på framgång i valet, men glädjen blev lite extra stor när Moderaterna för första gången någonsin blev kommunens största parti och vi kunde, till skillnad från många andra kommuner, säkra en stabil alliansmajoritet för den kommande mandatperioden.

Efter valet kunde vi därmed fortsätta det långsiktiga arbetet med att stärka ekonomin, arbeta för ökad trygghet och ge förutsättningar för att alltid kunna leverera välfärdstjänster av hög kvalitet till kommuninvånarna. Vi har behövt göra, och kommer behöva göra fler, prioriteringar som inte alltid uppskattas av alla, men som är helt nödvändiga för att kommunen ska kunna kunna erbjuda det kommunen ska stå för. Och precis som vi sa i valet lovar vi inte allt till alla, men vi håller det vi lovar och vi vågar göra de tuffa prioriteringarna som socialdemokraterna inte klarade av.

Vi gör också en genomlysning av kommunens organisation och sätt att arbeta. Allt i syfte att öka effektiviteten och att gå från att vara en förvaltande organisation till att bli en serviceorganisation där kommuninvånaren alltid ska vara i fokus. Det har varit en fröjd att se och höra hur efterlängtade många förändringar har varit, både bland medarbetare och kommuninvånare. Ännu ett bevis på att vi gör rätt saker!

I förra årets krönika skrev jag att Sigtuna kommun stod inför en mängd stora utmaningar som vi inte kunde blunda för. Utmaningarna, eller problemen som de faktiskt borde kallas, måste hanteras och det är det vi gör nu. Ett av problemen är otryggheten i hela länet och i Sigtuna kommun.

Det tar vi på allvar och är, efter maktskiftet 2017, en av de kommuner som satsar mest på trygghetsskapande åtgärder. Det är med stor tillförsikt vi i januari i Märsta centrum inviger länets första Trygghetscenter och redan nu får vi signaler om hur polis och räddningstjänst ökar närvaron i kommunen. De riktiga resultaten kanske inte syns överallt för alla än, men vi kommer aldrig sluta arbeta för en tryggare Sigtuna kommun.

Med dessa ord vill jag tacka för förtroendet och önska er alla ett riktigt gott nytt år!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening