Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”
Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.
Detta växthustak är en del – eller egentligen en följd – av grundproblemet, nämligen att livsmiljöns resursförnyande och livsuppehållande förmåga har blivit allvarligt skadad.
Vi måste därför radikalt minska den totala, växthusdrivande energianvändningen. Ett enkelt sätt att snabbt komma till skott med detta, är att dra ner på vår fossila energianvändning.
Vi bör alla bidra till detta.
Jordens stater måste börja nu! Alla länder måste ta Parisavtalet på allvar och omsätta det i handling för egen del.
Men också alla vi enskilda människor bör ta detta på allvar. Vi måste koldioxidbanta radikalt. Det finns gott om råd om hur vi ska göra detta. Och många av oss har läst dem.
Ett av de mest verksamma råden är att minska flygandet. Varje flygresa vi gör förtjockar växthustaket!
I Sverige har ett par kända personer tagit drastiska beslut för egen del. Operasångerskan Malena Ernman har slutat resa med flyg, och tackar nej till erbjudanden, som innebär att hon skulle behöva använda detta transportsätt. Paret Björn Ferry och Heidi Andersson har också bestämt sig för att sluta resa med flyg. Det har för Björn Ferrys del resulterat i att han tackat nej till erbjudandet att flyga till Sydkorea för att vara expertkommentator i OS 2018.
De här personerna är klimathjältar. Deras exempel manar verkligen till efterföljd.
Förmodligen klarar de flesta av oss inte av att säga totalt nej till att resa med flyg. Men alla kan vi utan vidare minska vårt flygande. Alldeles särskilt gäller detta nöjesflygresor. Här har vi förmodligen nästan alla en överkomlig möjlighet att göra en insats.
Snart är det nyår. Då brukar vi avge nyårslöften.
Varför inte denna gång – inför årsskiftet – lova oss själva att vi 2018 ska nöjesflyga mindre än vi gjorde 2017? Eller mindre än vi genomsnittligt per år gjort de senaste fem åren, dvs 2013-2017?
Det är väl ett bra nyårslöfte? Det är bra för oss själva. Framför allt är det bra för kommande generationer och på sikt vår gemensamma, hotade planet.
Vi undertecknare är medlemmar i nätverket Sigtuna Exergiakademi.
– Björn Lindbergson
– David Lundqvist
– Gustaf Delin
– Gunnar Weman
redaktion@marsta.nu