Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare för märsta.nu

Nu återstår bara att rösta

Krutröken har lagt sig! Valrörelsen är officiellt över. Nu återstår för partierna att dela ut valsedlar och att uppmana kommuninvånare att rösta.

Vilken valrörelse det har varit. Det var en kort och intensiv sådan. Valdagen inföll aningen tidigare i år i och med att andra söndagen i september hamnade så tidigt. Partierna har gasat på varje dag från i mitten av augusti och sedan september ökade man takten rejält.

Vi har fått flera ministerbesök i kommunen, riksdagskandidater har kommit hit, riksdagsmän och statsministerkandidater. Det som partierna ska ha en eloge för är att fulspelet i princip varit borta. Det har klagats på lite valreklam som kanske varit på gränsen men vi har sluppit rapportera om kampanjer kring vallokaler, om påtryckningskampanjer för att få folk att rösta, om fusk i vallokaler, om att partier skjutsar väljare till vallokaler och så vidare.

Några få plumpar i protokollet har rapporterats men partierna har varit snabba med att ta avstånd och fördöma.

Intresset ser ut att ha varit rekordstort, detta är tredje valet jag bevakar för märsta.nu och aldrig har jag varit med om att så många är ute och snackar politik och samhällsfrågor. Det har röstats som bara den i förtid. Över 10 000 röstade fram till och med torsdag. Köerna ringlade långa i Valsta och Märsta Bibliotek på lördagen för att få rösta. Det ska mycket till om vi inte lyckas slå valdeltagandet från 2014 på kring 80 procent.

35 000 är röstberättigade i kommunen, 10 000 har alltså redan röstat. Plus 1-2000 mellan fredag-lördag. Det återstår ca 15-16000 röster som ska läggas på valdagen, då är vi uppe i 80 procents valdeltagande (28 000 röster). Men vore det inte ett styrkebesked för demokratin om vi lyckas komma upp i 85-90 procents valdeltagande. Siffror som Sverige inte varit uppe i sedan 70-80-talet. Partierna har onekligen gjort sitt för att höja temperaturen.

Vi på märsta.nu har även rekordsatsat för att höja intresset. Under den senaste månaden har tidningen ValExtra kommit ut till alla hushåll, vi har hållit KSO-Duellen som setts av över 4000 facebookanvändare, vi höll Valdebatten i lördags och nu återstår det sista, Valvakan. Vi hoppas att du är med oss hela dagen för den färskaste och snabbaste rapporteringen kring lokala valresultat.

Vallokalerna stänger 20.00, därefter börjar man räkna riksdagsvalet först, därefter kommunvalet och sist landstingsvalet. Allt eftersom de olika valkretsarna räknat så presenteras valresultat. Ett slutgiltigt resultat kommer säkerligen inte till midnatt, men vi kommer kunna få en fingervisning åt vart det pekar. Den slutgiltiga mandatfördelningen kan dröja ytterligare någon dag eller två innan den kommer.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening