Ymers äldreboendeFoto: Daniel Iskander

Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet

Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.

Femton års socialdemokratiskt styre med kraftiga ekonomiska förluster har försatt kommunen i en mycket svår ekonomisk situation. År efter år tvingades S-styret sälja mark för att klara av att betala löner till bland annat de anställda inom äldreomsorgen. Man byggde upp en organisation man helt enkelt inte hade råd med. Samtidigt rankades Sigtuna i botten av Sveriges kommuner när det gällde kvaliteten. Trots detta gjorde Socialdemokraterna under alla år vid makten inte ett enda seriöst försök att förändra verksamheterna för att komma till rätta med problemen. Det är det vi gör nu.

Men som alltid vid förändringar finns det några som reagerar negativt och misstänksamt. Inte sällan finns det politiska motiv bakom reaktionerna.

I samband med de aktuella förändringarna inom äldreomsorgen har såväl osann ryktesspridning som spekulativa insändare och artiklar förekommit. Uttalanden om besparingar på såväl toalettpapper som mat är rena påhitten. Detta har tyvärr skapat en oro som inte hade behövt uppstå. Att boendevärdarna kommer tas bort stämmer däremot. Det betyder dock inte att aktiviteterna för de äldre tas bort, de kvarstår men organiseras på annat sätt. En förändring som för övrigt redan genomförts på Ymers äldreboende och fallit väl ut. Varför det då inte skulle fungera på andra äldreboenden är svårt att förstå.

Vi ser nu till helheten och skapar förbättringar för de äldre på flera plan. Omorganisationen inom särskilda boenden öppnar upp för nytänkande och innovation. Ett gott exempel är den certifiering som Ymer har genomgått och som vi planerar införa på andra särskilda boenden. Certifieringen ger högre kvalitet och framförallt mer likriktad vård och omsorg. Omorganisationen ger också jämnare personaltäthet på våra boenden. En personaltäthet som även fortsatt är bra i jämförelse med andra kommuner.

Alla tycker som sagt inte om förändring. Men de förändringar vi nu gör är nödvändiga och syftar till att öka kvaliteten i äldreomsorgen, inte sänka den. Och trots det dystra utgångsläget ökade vi äldreomsorgens budget med 22,5 miljoner kronor för 2019. Vi minskar den alltså inte som vissa försöker göra gällande.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
  • Karsten Bjärbo, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (KD)
  • Josefin Brodd, vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (M)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening