Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet
Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.
Femton års socialdemokratiskt styre med kraftiga ekonomiska förluster har försatt kommunen i en mycket svår ekonomisk situation. År efter år tvingades S-styret sälja mark för att klara av att betala löner till bland annat de anställda inom äldreomsorgen. Man byggde upp en organisation man helt enkelt inte hade råd med. Samtidigt rankades Sigtuna i botten av Sveriges kommuner när det gällde kvaliteten. Trots detta gjorde Socialdemokraterna under alla år vid makten inte ett enda seriöst försök att förändra verksamheterna för att komma till rätta med problemen. Det är det vi gör nu.
Men som alltid vid förändringar finns det några som reagerar negativt och misstänksamt. Inte sällan finns det politiska motiv bakom reaktionerna.
I samband med de aktuella förändringarna inom äldreomsorgen har såväl osann ryktesspridning som spekulativa insändare och artiklar förekommit. Uttalanden om besparingar på såväl toalettpapper som mat är rena påhitten. Detta har tyvärr skapat en oro som inte hade behövt uppstå. Att boendevärdarna kommer tas bort stämmer däremot. Det betyder dock inte att aktiviteterna för de äldre tas bort, de kvarstår men organiseras på annat sätt. En förändring som för övrigt redan genomförts på Ymers äldreboende och fallit väl ut. Varför det då inte skulle fungera på andra äldreboenden är svårt att förstå.
Vi ser nu till helheten och skapar förbättringar för de äldre på flera plan. Omorganisationen inom särskilda boenden öppnar upp för nytänkande och innovation. Ett gott exempel är den certifiering som Ymer har genomgått och som vi planerar införa på andra särskilda boenden. Certifieringen ger högre kvalitet och framförallt mer likriktad vård och omsorg. Omorganisationen ger också jämnare personaltäthet på våra boenden. En personaltäthet som även fortsatt är bra i jämförelse med andra kommuner.
Alla tycker som sagt inte om förändring. Men de förändringar vi nu gör är nödvändiga och syftar till att öka kvaliteten i äldreomsorgen, inte sänka den. Och trots det dystra utgångsläget ökade vi äldreomsorgens budget med 22,5 miljoner kronor för 2019. Vi minskar den alltså inte som vissa försöker göra gällande.
- Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)
- Karsten Bjärbo, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (KD)
- Josefin Brodd, vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden (M)
redaktion@marsta.nu