Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

När blir Sigtunas SÄBO de bästa i landet?

Sigtunas välfärdstjänster ska bli bland de bästa i landet säger J Brodd (M) och O Holst (M). Det är en fin målsättning. Hoppas verkligen att de lyckas åstadkomma det. Just nu är det en bra bit kvar, åtminstone när det gäller SÄBO.

Det var stora nedskärningar som genomfördes i äldreomsorgen 2019. Kommunen tog bort 20 tjänster fördelade på 26 personal. Omsorgspersonal minskades på kvällar, helger och nätter och man skar ned på lokalvårdare, vaktmästare och sjukgymnaster. Boendevärdarna togs bort.

Det har varit många insändare i lokalmedia om de försämringar det blivit på SÄBO pga dessa nedskärningar. De som skrivit insändarna är personal, anhöriga, brukare, förtroenderåd, intresseorganisationer. och politiker.En del insändare har varit anonyma och andra har haft namngivna avsändare av olika politisk kulör. Målsättningen med insändarna har varit att få beslutsfattarna att ta till sig att nedskärningarna gått för långt och få dem att tillföra verksamheterna mer pengar. Kanske också att informera allmänheten om läget. De flesta vet nog inte så mycket om hur det är på ett SÄBO.

Det är få personer som bor på SÄBO av kommunens drygt 48 000 invånare, ca 278 äldre. För de som bor på SÄBO nu är det ingen tröst att nedskärningarna görs nu för att det ska bli bättre sen. Jag tycker inte att det argumentet håller. I samband med covid-19 pandemin har fler fått upp ögonen för bristerna i äldreomsorgen. Bra! Det finns långa listor på vad som behöver förbättras och förändras. De förändringarna kräver mer resurser och smarta lösningar, inte nedskärningar.

På ett av SÄBONA där nattbemanningen minskades 1/4 2019 konstaterade IVO vid en tillsyn 20200115 att bemanningen var bristfällig och krävde åtgärder senast 20200518. För låg nattbemanning på SÄBO togs upp i insändare redan från början av 2019 utan att politikerna beaktade det.Tom förvaltningen påpekade att nattbemanningen var för låg på det SÄBO i en tjänsteskrivelse daterad 20191014. Förhoppningsvis är det åtgärdat nu. Nattpersonal som cirkulerar mellan avdelningarna kan utöver andra nackdelar troligen även bidra till smittspridning mellan enheterna. Det kan inte vara bra vid en pandemi och troligen inte heller när det sprids säsongsinfluensa eller vinterkräksjuka. Hygienrutinerna behöver förbättras!

Privatiseringen av hemtjänsten påverkade SÄBO negativt. Det var anställningsstopp mer eller mindre fram till 1/4 2020 pga av det. Det bla gjorde att personalsituationen var ansträngd. Borttagandet av boendevärd och personalbrist gjorde att det var få aktiviteter för de äldre under den perioden. Det gäller både gemensamma aktiviteter och de sk ”nya individuella aktiviteterna”, som skulle införas. De äldre kom inte ut så ofta heller.

På det SÄBO min anhöriga bodde var det tre ledningsorganisationer och nya chefer under den tid hen bodde där. Det var en organisation när hen flyttade in och två 2019-2020. Att ha så ombytlig ledningsorganisation kan varken vara bra för personal, äldre och deras anhöriga. Det behövs en viss kontinuitet för att få verksamheter att fungera och utvecklas.

Min anhöriga avled i covid-19 när hens enhet på SÄBO hade ett utbrott i början av april. Det var svårt för oss anhöriga att få kontakt och information om sjukdomsförlopp och åtgärder. Genom medier och när jag pratat med andra drabbade har jag förstått att fler har den erfarenheten. Vi hade önskat att en annan person än ansvarig sjuksköterska, som hade fullt upp med flera sjuka och döda, hade haft möjlighet att informera oss åtminstone en gång per dygn eftersom vi pga smittorisk och besöksförbud inte kunde vara närvarande.

En del anhöriga tillhör dessutom riskgrupper själva och det var brist på skyddsutrustning. Det kändes som om alla togs på sängen av smittan och att de ansvariga i kommunen inte riktigt förstått hur de skulle förbereda sig och SÄBONA inför det annalkande hotet, pandemin. Det är kommunen som har ansvaret för äldrevården till vardags och i kris.

  • Ann-Britt Unnerståle, Politiskt oberoende, anhörig till avliden i covid-19 på SÄBO i Sigtuna kommun

 Fotnot: Olov Holst och Josefin Brodd har avböjt att bemöta denna insändare

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening