Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

När blir Sigtunas SÄBO de bästa i landet?

Sigtunas välfärdstjänster ska bli bland de bästa i landet säger J Brodd (M) och O Holst (M). Det är en fin målsättning. Hoppas verkligen att de lyckas åstadkomma det. Just nu är det en bra bit kvar, åtminstone när det gäller SÄBO.

Det var stora nedskärningar som genomfördes i äldreomsorgen 2019. Kommunen tog bort 20 tjänster fördelade på 26 personal. Omsorgspersonal minskades på kvällar, helger och nätter och man skar ned på lokalvårdare, vaktmästare och sjukgymnaster. Boendevärdarna togs bort.

Det har varit många insändare i lokalmedia om de försämringar det blivit på SÄBO pga dessa nedskärningar. De som skrivit insändarna är personal, anhöriga, brukare, förtroenderåd, intresseorganisationer. och politiker.En del insändare har varit anonyma och andra har haft namngivna avsändare av olika politisk kulör. Målsättningen med insändarna har varit att få beslutsfattarna att ta till sig att nedskärningarna gått för långt och få dem att tillföra verksamheterna mer pengar. Kanske också att informera allmänheten om läget. De flesta vet nog inte så mycket om hur det är på ett SÄBO.

Det är få personer som bor på SÄBO av kommunens drygt 48 000 invånare, ca 278 äldre. För de som bor på SÄBO nu är det ingen tröst att nedskärningarna görs nu för att det ska bli bättre sen. Jag tycker inte att det argumentet håller. I samband med covid-19 pandemin har fler fått upp ögonen för bristerna i äldreomsorgen. Bra! Det finns långa listor på vad som behöver förbättras och förändras. De förändringarna kräver mer resurser och smarta lösningar, inte nedskärningar.

På ett av SÄBONA där nattbemanningen minskades 1/4 2019 konstaterade IVO vid en tillsyn 20200115 att bemanningen var bristfällig och krävde åtgärder senast 20200518. För låg nattbemanning på SÄBO togs upp i insändare redan från början av 2019 utan att politikerna beaktade det.Tom förvaltningen påpekade att nattbemanningen var för låg på det SÄBO i en tjänsteskrivelse daterad 20191014. Förhoppningsvis är det åtgärdat nu. Nattpersonal som cirkulerar mellan avdelningarna kan utöver andra nackdelar troligen även bidra till smittspridning mellan enheterna. Det kan inte vara bra vid en pandemi och troligen inte heller när det sprids säsongsinfluensa eller vinterkräksjuka. Hygienrutinerna behöver förbättras!

Privatiseringen av hemtjänsten påverkade SÄBO negativt. Det var anställningsstopp mer eller mindre fram till 1/4 2020 pga av det. Det bla gjorde att personalsituationen var ansträngd. Borttagandet av boendevärd och personalbrist gjorde att det var få aktiviteter för de äldre under den perioden. Det gäller både gemensamma aktiviteter och de sk ”nya individuella aktiviteterna”, som skulle införas. De äldre kom inte ut så ofta heller.

På det SÄBO min anhöriga bodde var det tre ledningsorganisationer och nya chefer under den tid hen bodde där. Det var en organisation när hen flyttade in och två 2019-2020. Att ha så ombytlig ledningsorganisation kan varken vara bra för personal, äldre och deras anhöriga. Det behövs en viss kontinuitet för att få verksamheter att fungera och utvecklas.

Min anhöriga avled i covid-19 när hens enhet på SÄBO hade ett utbrott i början av april. Det var svårt för oss anhöriga att få kontakt och information om sjukdomsförlopp och åtgärder. Genom medier och när jag pratat med andra drabbade har jag förstått att fler har den erfarenheten. Vi hade önskat att en annan person än ansvarig sjuksköterska, som hade fullt upp med flera sjuka och döda, hade haft möjlighet att informera oss åtminstone en gång per dygn eftersom vi pga smittorisk och besöksförbud inte kunde vara närvarande.

En del anhöriga tillhör dessutom riskgrupper själva och det var brist på skyddsutrustning. Det kändes som om alla togs på sängen av smittan och att de ansvariga i kommunen inte riktigt förstått hur de skulle förbereda sig och SÄBONA inför det annalkande hotet, pandemin. Det är kommunen som har ansvaret för äldrevården till vardags och i kris.

  • Ann-Britt Unnerståle, Politiskt oberoende, anhörig till avliden i covid-19 på SÄBO i Sigtuna kommun

 Fotnot: Olov Holst och Josefin Brodd har avböjt att bemöta denna insändare

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening